Symposion Gorinchem: Martha Kalma

Publisearre op 13 mei 2015

SJOERD VAN METEREN – 

Deze zomer is Gorinchem voor de derde keer, na 1974 en 2005, het toneel van een grote en smaakmakende kunstmanifestatie, ‘Symposion Gorinchem 2015’, met als kernthema de ontwikkelingen in de geometrisch abstracte, constructivistische kunst en de invloed op, en raakvlakken met, hedendaagse kunstuitingen. Uit elke provincie nemen zo’n tien kunstenaars deel uit diverse disciplines. In dit vervolgartikel stellen de kunstenaars uit Friesland zich kort aan u voor. De eerste bijdrage is van Martha Kalma.

Wat beweegt je als kunstenaar?
Vanuit een fascinatie voor oude industriële landschappen creëer ik nieuwe landschappen, zowel twee- als driedimensionaal. Van jongs af aan heb ik een grote belangstelling voor techniek en materialen. Naast mijn vrije werk heb ik ook lang als ontwerper gewerkt. In 2004 won ik een Innovatieprijs met een ontwerp voor een alternatieve toiletsluiting voor gehandicapten.

 

Ik bewerk foto’s en maak hiervan tekeningen die ik steeds verder abstraheer. Uit deze tekeningen neem ik elementen en vormen die ik uitwerk tot nieuwe landschappen en constructies.

 

Omdat ik mezelf in de eerste plaats beeldend kunstenaar voelde, had ik bij het uitvoeren van ontwerpopdrachten vaak een andere benadering dan de meeste ontwerpers. Elk project voor toegepast werk heb ik beschouwd als het uitvoeren van een kunstwerk. Door mijn opdrachtgevers werd dit zeer gewaardeerd.

Hoe is het werk tot stand gekomen?
Ik ben al twintig jaar bezig met een project waarin ik oude fabrieken en olie-installaties abstraheer tot landschappen. Onlangs stond op de website van de Moanne een stukje over een fotografe die elke dag langs de Koopmans fabrieken rijdt en daar foto’s van maakt. Ik ga een stap verder: ik bewerk foto’s en maak hiervan tekeningen die ik steeds verder abstraheer. Uit deze tekeningen neem ik elementen en vormen die ik uitwerk tot nieuwe landschappen en constructies, zowel in het platte vlak als in ruimtelijk werk. Wat in Gorinchem te zien is, zijn twee wandreliëfs, ‘Evenwicht’ en ‘Vorm’, uitgevoerd in hout, mdf en folie, maar ik maak ook prints op textiel.

Waarom heb je dit werk gekozen voor Symposion Gorinchem?
De laatste jaren zijn er geen exposities geweest, ik heb mezelf een aantal jaren de tijd gegeven om de serie landschappen/constructies in alle rust uit te werken. Symposion Gorinchem komt voor mij daarom precies op het juiste moment. Het is een goede gelegenheid om met dit werk naar buiten te komen op een groot podium.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels