« »

Yellow Doors

DINEKE KAAL – 

Elke keer als ik naar de Friese Poort fiets, waar ik werk als docent, zie ik de fabriek. Toen ik de Foto Academie in Groningen deed kwam ik er wekelijks langs met de trein. Ik zag de fabriek dan precies van de andere kant en in een andere licht. Er is daar veel aan de hand: oud- en nieuwbouw, bruggen, trappen, water, schepen, machines, stoom, silo’s, luiken, ramen en deuren …

Ik klom op ladders, containers en daken, alles voor de compositie.

Sinds september 2014 heb ik me aangesloten bij de Werkplaats van de Fotofabryk van Elske Riemersma. Het thema architectuur kwam aan bod. In het kader daarvan heb ik onder leiding van architectuurfotograaf Luuk Kramer mijn fascinatie voor de Leeuwarder Koopmans fabriek gebruikt.

Omdat ik graag mensen fotografeer, gaf Luuk Kramer mij de tip om portretten van de fabriek te maken. Zodoende heb ik voor alle foto’s in deze serie mijn portretlens gebruikt. Dat was een beperking waar ik mee om moest gaan; ik klom op ladders, containers en daken, alles voor de compositie.

Ik heb de fabriek opgezocht op verschillende tijdstippen en onder diverse lichtomstandigheden en zij heeft zich van verschillende kanten aan mij laten zien. De relatie die ik met de fabriek kreeg heb ik geprobeerd vast te leggen.

 

Yellow Doors is een serie van tien foto’s. Copyright © 2015 Dineke Kaal. Zie ook http://dinekekaal.nl.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.