Rotterdam

JAN PIER BRANDS – 

Begin februari vertrek ik naar Rotterdam om te werken voor WORM, in de Avant-gardistische Staat. Ik word ingezworen tijdens een ceremonie op 10 maart. Mijn voorganger Hajo Doorn zal aldaar terugtreden in de vorm van een verdwijntruc en ondergetekende wordt vervolgens op het paard gehesen. Dit zal te paard gaan met optredens van de fine fleur van de Friese en Noordelijke Pop-avant garde, zoals HuSo, Willie Darktrousers en de Splinters, Oh Kutjes, El Gersma, Jaap van der Velde, Meindert Talma en de Jonge Boschfazant, Idiott Smith, Elmar Kuiper, Klaske Oenema en vele anderen. Zij komen die dag met een touringcar naar Rotterdam. Ook een deel van de Friezen die mij voorgegaan zijn naar Rotterdam treden (ovb) op, zoals Bonne Aparte, MAASK, Conforce en Natasha Taylor.

 

Het begon met It Dockumer Lokaeltsje en nu staan we hier.

 

Ik ga in Rotterdam wonen met mijn gezin in het huis van Keimpe en Sonja, in Oud-Charlois, een buurt waar ook de jazzgitarist Jorrit Westerhof (Drachten) woont. Keimpe komt uit Wirdum (Frl) en Sonja uit Buenos Aires (Arg). Ze gaan beiden naar New York, waar Keimpe gaat werken als curator bij Trans Pecos, één van de meest opwindende en vernieuwende podia voor avant garde popcultuur. Keimpe werkte in Amsterdam voor Subbacultcha!, een organisatie die op verschillende locaties voorhoede pop programmeert. Hij wordt opgevolgd door Robert Lalkens uit Dokkum (Frl), die voor de Gym in Groningen een avontuurlijke popprogrammering verzorgde. De Gym gaat zoals het nu lijkt helaas stoppen. In de Gym zijn ook o.a. Roy Veenstra (Oosterwolde) en Hiltsje Andringa (Deinum) nog actief.

Al deze jonge mensen zijn onderdeel van de internationale pop-avant garde, treden op van Parijs tot Tokio en hebben daarnaast als gemene deler dat ze uit de provincie Fryslan komen. Bijzonder niet? Ik vind van wel. In mijn tijd in Noord Nederland, waar ik geboren en getogen ben en waar ik ruim 27 jaar beroepsmatig werkzaam geweest ben in de wereld van de populaire cultuur, heb ik deze ontwikkeling van dichtbij meegemaakt. Het begon met It Dockumer Lokaeltsje en nu staan we hier. Een zeer vitale avantgardistische gemeenschap met internationale impact. Voor velen is dit allemaal marginaal, voor mij is het de kern van waar het om draait: opwinding, energie, bier en avontuur.

Tot snel!

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.