Monique Vogelsang – V

Publisearre op 12 juni 2014

De V is anders dan alle andere letters. De V is veelzijdig en heeft een sterke symboolwaarde. Bijvoorbeeld het V-teken handgebaar welke meerdere betekenissen kent: o.a. twee – een nonverbaal teken voor de hoeveelheid twee, victory – als teken van overwinning, vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen, time-out – bij kinderspelen in Vlaanderen, ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken, Girl Power– door de Spice Girls geïntroduceerd in 1995, aanhalingstekens – hierbij maakt men het gebaar met beide handen tegelijk, en kromt de twee opgestoken vingers bij het uitspreken van een bepaald woord om zo een citaat te benadrukken.

De Romeinen gebruikten de V voor zowel de medeklinker ‘w’ als de klinker ’u’ én de V wordt ook gebruikt als cijfer 5. Of denk aan het ‘vinkje’, symbool welke kan worden ingevuld ter bevestiging van iets. In de natuur zien we de V ook terug: vogels vliegen tijdens de vogeltrek in een vliegpatroon, de V-formatie omdat het energie bespaart ten opzichte van het achter elkaar vliegen.

De culturele V in o.a. ‘V for Vendetta’ een Amerikaanse speelfilm uit 2005, en ‘’ is een Amerikaanse science fiction TV serie uit 2009. Dan nog de technisch: ‘V’ is notatie voor volume en voor volume in m3. Voor mij is de V de letter van mijn achternaam Vogelsang en vormt de V de basis van de huisstijl van mijn ontwerpburo. De V van vormgeven. Wist je dat Haydn een stuk componeerde speciaal voor de letter V: Symphony Nos. 87, 88 ‘The Letter V’.

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels