Fryske kimen

Publisearre op 7 oktober 2015

JAN VENINGA –

Bij mijn vader stond het boekje ‘Ljochtsjende kimen’ in de boekenkast. Een streekroman van ‘de Kristlik Fryske Folksbibleteek’. Hij was liefhebber van ons land, cultuur en taal dus de boekenkast stond vol Frysktalige uitgaven. Kimen. Raar woord. Maar het is wel blijven hangen.

Fryske kimen is een langlopend project van mij op Instagram. De eerste #fryskekimen maakte ik ruim 3 jaar geleden. Een foto bij Easterlittens. De lage horizon gaf ruimte aan een hoge lucht. Precies wat bij Fryslân past.

Je ziet wat, pakt je camera, rrrrrr.

Als je auto rijdt heb je alle tijd om te kijken. Ideale omstandigheden voor het maken van foto’s. Tijdens mijn autoritten door de provincie maakte ik foto’s door het autoraam met mijn mobiel. Mensen spraken zich in het begin bezorgd uit of het wel zo handig is om al rijdend foto’s te maken. Maar dat kan prima. Ik zet mijn iPhone in de burst-stand. Al rijdend kun je zo met je duim fotograferen en toch de aandacht bij de weg houden.

Je ziet wat, pakt je camera, rrrrrr. Klaar. Later bekijk je iedere reeks stop-motion foto’s en kiest de beste uit. Veruit het meeste gooi ik weg. Niet waard om naar te kijken. Van de foto’s die ik over hou filter ik alle kleur weg en schilder er lichtere of donkere pixels bij waar ik vind dat ze nodig zijn.

Inmiddels zijn er bijna 300 Fryske kimen. Een streekroman van beelden. Je mag er zelf je verhaal bij bedenken.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels