Crowdfunding The Suitcase Paintings

SITO WIJNGAARDEN – 

Opgroeid yn Fryslân rekke byldzjend keunstner Petra Boonstra stadichoan mear ûnder de yndruk fan it Fryske lânskip. “Dat landschap laat altijd een soort voetprint achter in mijn werk. Ik maak schilderijen, heel groot en lang, abstract, die zijn geinspireerd op dat friese landschap. Daar waar de horizon een bijna tastbare werkelijke lijn wordt. Dat landschap.”

Wat der bart as je it Fryske lânskip meinimme nei Sweden, is sûnt koart te sjen yn de seary The Suitcase Paintings. Boonstra wurke in pear wike yn it atelier fan in freon yn Malmö. De seary dy’t se dêr skildere, wol se no útjaan yn in boek. It jild foar de útjefte hat se net, mar de keunstner ropt op om har boek te sponsorjen. Want yn in tiid dat der fanút de oerheid hieltyd minder bestege wurdt oan keunst en kultuer, kinne partikulieren tsjintwurdich it ferskil meitsje.

“Het bijzondere is wel dat er altijd iets tegenover staat. In mijn geval krijg je bijvoorbeeld een naamsvermelding in het boek, de speciale uitgave van het boek, of zelfs een schilderij uit de serie. Dus eigenlijk pre-order je het boek met wat sidekicks. En natuurlijk de support. Als je van kunst houdt dan geef je die support graag en dan zijn misschien zelfs de tegenpestaties niet eens van belang. Voor de kunsten kan het moeilijk zijn voet aan de grond te krijgen en als je dan samen een project voor mekaar weet te boksen… Wauw!”

“Vroeger was er niet veel sprake van crowdfunding, althans niet op dergelijke manier en schaal. Dus toen moest je het doen met een lening, of een publicatiesubsidie, of heel lang sparen. Ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb gevonden omdat ik nu daadwerkelijk aanpak en het niet meer hoef te laten bij alleen maar dromen over.”

“Je moet nu eenmaal creatief zijn in geld verdienen als kunstenaar. De meesten vonden de schilderijen als serie het best tot z’n recht komen, maar ja, je koopt niet zo snel vijftien schilderijen in één keer. Maar wèl in boekvorm, en voor veel minder geld. Op deze manier geld verdienen aan je werk vind ik alleen maar goed.”

“Ik gok dat ik het streefbedrag van €5.500 op tijd binnen haal en dan voor de feestdagen een mooi boek in de boekhandel heb. Natuurlijk met een boekpresentatie en een expositie. In het geval van mijn kunstenaarschap in het algemeen hoop ik op meer van dit soort projecten en opdrachten. Ze halen je zo lekker uit je box namelijk. Daar groei je van. En uiteindelijk hoop ik op een rendabele beroepspraktijk zonder bijbaan. Succesvol kunstenaarschap betekent voor mij een goede moeder en een goed beeldend kunstenaar zijn. Allebei. Dat is mijn doel.”

“We zitten nu op 19% met nog 25 dagen te gaan. Dat maakt het wel spannend. Maar ik zie het positief in. Mocht het uiteindelijk toch helaas niet gehaald zijn, dan vind ik wel een andere manier. Want wat mij betreft, moet en zal dit boek er gewoon komen.”

Nijsgjirrich wurden nei it projekt of in donaasje dwaan? Sjoch op de aksjeside van de keunstner op Voordekunst.nl.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.