Anna Maria van Schurmanprijs voor Anna Tilroe

Publisearre op 7 april 2024

Op 4 april 2024) is de door cultuurpodium Dorpskerk Huizum ingestelde Anna Maria van Schurmanprijs voor het eerst uitgereikt. Deze eer werd toegekend aan professor Anna Tilroe nadat ze daar de Anna Maria van Schurmanlezing had uitgesproken net als thema: Kunst: luxe of noodzaak?.

Anna Tilroe heeft veel over kunst en cultuur gepubliceerd en was eindverantwoordelijke voor het 11 Fonteinenproject van LF2018.

Peter de Haan, voorzitter van het cultuurpodium, zei dat Anna Tilroe met de voltooiing van het 11 fonteinenproject een wereldwijd ongeëvenaard project tot stand heeft gebracht. Het idee om de elf historische Friese steden die vanouds via het water en ijs met elkaar verbonden zijn elk te voorzien van een eigentijdse kunstzinnige waterconnectie vond de jury hoogst origineel.

Maar een idee leveren is een ding, het daadwerkelijk tot stand brengen in samenspraak met 11 internationaal vermaarde kunstenaars en met de lokale bevolking is iets geheel anders. Dat vindt de jury niet minder dan ‘een fenomenale prestatie’.

Het fonteinenproject was in kunstzinnig, financieel, communicatief en uitvoeringstechnisch opzicht het meest gecompliceerde project van LF2018. Het was weliswaar duurder dan de Reuzen maar daar staat tegenover dat dit project een blijvend effect heeft gesorteerd waarvan ook de toeristische sector nog tot in lengte van jaren zal profiteren.

Tegelijk maakt dit project volgens de jury duidelijk wat kunst in de openbare omgeving vermag: de mistfontein van Plensa in Leeuwarden is het meest gefotografeerde object in de stad geworden en vormt een schitterende entree naar de binnenstad.

Al met al was dit volgens Peter de Haan meer dan genoeg reden om aan Anna Tilroe de prijs (eremedaille met ingegraveerde tekst en met oorkonde) uit te reiken die genoemd is naar de grootste vrouwelijk intellectueel in de 17e eeuw. Van Schurman had destijds connecties met de dominee in Huizum en bezocht toen ook de kerk.

Anna Tilroe, foto Edwin Weers

Anna Tilroe, foto Edwin Weers

De prijs is bedoeld als erkenning van mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk   hebben gemaakt op het terrein van kunst en maatschappij, bij voorkeur in Fryslân. De uitreiking werd door het honderdkoppige publiek met applaus begroet. Anna Tilroe betoonde zich heel erkentelijk voor de uitgesproken lof.

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels