Vormgevingsprijs Provincie Fryslân naar Claudy Jongstra

DIRK VAN GINKEL –

De Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving, een tweejaarlijkse prijs voor vormgevers en hun opdrachtgevers, is uitgereikt aan Claudy Jongstra en Natlab/Plaza Futura. Voor haar opdrachtgever uit Eindhoven verzorgde Jongstra de wandbekleding van de zogeheten ‘Denkkamer’.

 

De winnaar
Natlab en cultureel centrum Plaza Futura zijn gevestigd op Strijp S, het terrein van de voormalige Philipsfabrieken. Het is nu een broedplaats voor technologie en design. Er bestond behoefte aan een ‘Denkkamer’ in dit complex. Te midden van alle technologische vernieuwing moest ook ruimte zijn voor ‘zachte krachten’.

Claudy Jongstra ontwikkelde met pigment uit speciale planten een nieuwe kleur groen voor de vilten wandbekleding van de Denkkamer. Ze vernoemde het naar de Renaissance-schilder Paolo Veronese, daarmee verwijzend naar de ‘geest’ van de Renaissance-mens, die zich op vele terreinen wilde ontwikkelen.

De jury had veel waardering voor haar oplossing: ‘Jongstra richt zich telkens opnieuw naar de omgevingen waarvoor ze een wandbekleding moet maken. Je voelt aan alles dat dit ontwerp en deze kleur voor deze ruimte gemaakt zijn. Een fundamentele kwaliteit van haar werk is dat het je nooit onberoerd laat. Mooi, bijzonder, integer. Jongstra is een ontwerper van internationale allure die zich diep wortelt in het Friese landschap. Ze gaat onverstoorbaar haar eigen weg. Geen betere winnaar dan zij.’

 

Eervolle Vermeldingen
De jury kreeg dit jaar 53 inzendingen te beoordelen. Er waren 31 inzendingen in de categorie grafisch ontwerp, dertien in de categorie productontwerp en negen ruimtelijke ontwerpen. De juryleden waren positief over de kwaliteit van het ingestuurde werk. Men vond het een inspirerende dwarsdoorsnede van een behoorlijk hoog niveau. Met name het grafische werk werd als verrassend goed beoordeeld.

Na verschillende beoordelingsronden kregen uiteindelijk vier ontwerpen een Eervolle Vermelding:

 

-‘Harrekrammele’ van kunstenaar Machiel Braaksma.

Braaksma maakt modellen van locomotieven, stations en woningen van materialen die geen enkele onderlinge relatie hebben. Hij fotografeerde zijn objecten en bedacht er ‘spoorwegverhaaltjes’ bij. Hij verzorgde bovendien de vormgeving en het bindwerk van het boek ‘Harrekrammele’ waarin hij al zijn spoorobjecten bijeenbracht.

Uit het juryrapport: ‘Braaksma heeft het vermogen om in alledaagse gebruiksvoorwerpen nieuwe toepassingen te zien. Daardoor ga je op een andere manier kijken naar de wereld om je heen. Dat is absoluut een kwaliteit van deze inzending’.

 

-Het boek ‘Oranjekoek’ van ontwerper Jelle F. Post en fotograaf/opdrachtgever Tryntsje Nauta.

Nauta bezocht 93 Friese bakkers en fotografeerde de oranjekoek die zij maakten. Zo kon zij een traditie vastleggen voordat die verdwenen zou zijn onder druk van de leegloop van het platteland en de alomtegenwoordigheid van het fabrieksgebak. Ontwerper Jelle F. Post maakte er een encyclopedisch totaaloverzicht van.

Uit het juryrapport: ‘In het project Oranjekoek wordt het cultuureigene van Friesland onderzocht en prachtig in kaart gebracht De beelden zijn heel sterk. Het is een compliment aan de vormgever dat hij zichzelf ondergeschikt heeft gemaakt en alle ruimte heeft gelaten aan de fotografie’.

 

-De Travel Cat Bag van ontwerper Regina Mol (Studio Snorhaar) i.s.m. producent Eurofelt Sneek.

Studio Snorhaar ontwerpt producten voor honden en katten. Op basis van observaties van het gedrag van deze huisdieren worden producten bedacht die aansluiten bij hun voorkeuren voor bijvoorbeeld materialen.

De Travel Cat Bag is een van leer en vilt gemaakt multifunctioneel product: het is een kattenmand en een kattenreismand in één. Opengeritst is de Travel Cat Bag een kattenmand die permanent in huis staat en door de kat gebruikt wordt. Dichtgeritst is het een reismand waarin het dier zich vertrouwd en veilig voelt.

Uit het juryrapport: ‘Een buitengewoon diervriendelijke en mooie toevoeging op de plastic kratten die nu gebruikt worden om katten in te vervoeren. Een draagbaar mandje dat voor dieren heel eigen aanvoelt en ze niet frustreert. Dat was er nog niet. Qua ontwerp, uitvoering en functionaliteit is er niets op aan te merken, alles klopt op alle niveaus. Ambachtelijk heel sterk’.

 

-De visuele identiteit en het online platform voor NIOZ/WaLTER door BW H Ontwerpers.

Het ‘meetnet’ WaLTER is opgericht door instituten en organisaties die meerjarig onderzoek doen in het Waddengebied. WaLTER stelt die gegevens ter beschikking van de brede groep gebruikers van de Wadden.

Uit het juryrapport: ‘Het goed presenteren van informatie is geen sinecure, maar dat heeft het BW H hier heel goed gedaan. Met name de kwaliteit van de cartografie is heel bijzonder. Het is voor de toekomst van de Wadden belangrijk dat we nu over een website te beschikken die op een toegankelijke manier zoveel thema’s aansnijdt en die zo’n goed overzicht biedt van wat er allemaal speelt’.

 

Prijs voor Vormgeving
Met de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving wil de Provincie Fryslân een impuls geven aan de belangstelling voor vormgeving in Fryslân. Alle disciplines die tot het domein van de vormgeving behoren, komen voor de prijs in aanmerking.

Een voorwaarde voor deelname is dat vormgever en/of opdrachtgever in Fryslân gevestigd moet zijn. Verder mogen alleen die ontwerpen die na 1 juli 2013 zijn gerealiseerd – hetzij als prototype hetzij als product – worden ingezonden.

De winnaar (de combinatie vormgever en opdrachtgever) krijgt een oorkonde en een bedrag van € 5000,-. Ontvangers van Eervolle Vermeldingen krijgen € 500,-.

De organisatie van de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2015 was in handen van Keunstwurk: het kenniscentrum voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in Fryslân. De jurering vond plaats op 1 april 2015 in het Provinciehuis te Leeuwarden.

 

De jury 2015 bestond uit:

Dingeman Kuilman adviseur design, marketing en strategie

Marion Poortvliet mode-ontwerper, oprichter en directeur Crafts Council Nederland

Peter de Ruyter landschapsarchitect

Jack Brandsma interieurarchitect en industrieel vormgever

Marise Knegtmans grafisch ontwerper

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.