Rixt van der Kooij
fotografy: Rixt van der Kooij, piano

Vocaal drieluik 2023 – Dichtersleafde

De dichter Heinrich Heine verwerkte zijn gevoelens over een onmogelijke liefde in zijn gedichten en publiceerde dit als Buch der Lieder. Robert Schumann maakte er in 1840 de liedcyclus Dichterliebe van die nu tot het ijzeren repertoire behoort. De Friese journalist Fedde Schurer vertaalde diverse gedichten van Heine en de pianiste en componiste Rixt van der Kooij zette er 16 van op muziek.

Zondag 23 april is de première van haar liedcyclus ‘Dichtersleafde’ en kunt u ook de ‘Dichterliebe’ van Schumann beluisteren in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Het concert begint om 15.00 uur en is het slot concert van het Vocaal drieluik in 2023.

Er is een doorlopend verhaal. Een jongeman is verliefd maar zijn lief trouwt met een ander. Hij moet met zijn gevoelens van tederheid, boosheid, eenzaamheid, berusting en sarcasme in het reine zien te komen. Doordat de gedichtenkeuze iets anders is, ligt het accent van de cyclus van Rixt van der Kooij meer op de vergevingsgezindheid; het meisje kon er ook niets aan doen dat ze werd uitgehuwelijkt. Bij Schumann overwint de ironie. Al het leed wordt in een grote sarcofaag verpakt en in de Rijn afgezonken! Beide cycli sluiten af met een naspel. In de cyclus van Rixt van der Kooij komt de muziek van het eerste lied weer terug waarmee wordt gesuggereerd dat de jongeling toch nog niet klaar is met de verwerking van dit persoonlijke drama.

De uitvoerende zanger is de bariton Daniël Hermán Mostert. Rixt van der Kooij begeleidt aan de piano. 

Wanneer en waar? 

Zondag 23 april 2023, Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 15.00 uur, €17,50. Reserveren via info@vocaaldrieluik of via www.harmonie.nl. Zie ook www.vocaaldrieluik.nl.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.