Symposion Gorinchem: Johan van Aken

Publisearre op 21 mei 2015

SJOERD VAN METEREN – 

Deze zomer is Gorinchem voor de derde keer, na 1974 en 2005, het toneel van een grote en smaakmakende kunstmanifestatie, ‘Symposion Gorinchem 2015′, met als kernthema de ontwikkelingen in de geometrisch abstracte, constructivistische kunst en de invloed op, en raakvlakken met, hedendaagse kunstuitingen. Uit elke provincie nemen zo’n tien kunstenaars deel uit diverse disciplines. In dit vervolgartikel stellen de kunstenaars uit Friesland zich kort aan u voor. Vandaag Johan van Aken.

 

Leegte versus vorm
Voor mij is het van belang hoe ik mijn waarneming kan verdiepen en intensiveren: het kijken achter me te laten en het zien te ontwikkelen. Van het decor van het leven naar de werkelijkheid met zijn diepere perspectieven van ruimte en tijd en dit door middel van de beeldende kunst tot uitdrukking te brengen.

 

Door gebruik te maken van video is er een nieuwe dimensie ontstaan en kan ik deze zoektocht in beweging laten zien.

 

Na eerst te experimenteren met fotografie en het schilderen van landschappen ontdekte ik al snel een fascinatie voor het geometrisch abstracte. De helderheid van de grondvormen: de lijn, de cirkel, de ellips, het vierkant en de driehoek lenen zich voor mij om de tweedimensionale ruimte te exploiteren en te ontdekken. Leegte versus vorm: het creëren van composities door middel van beeldende wiskunde, waarin beweging, ritme en herhaling, maar ook het zoeken naar essentie van de ruimte, centraal staan. Door gebruik te maken van video is er een nieuwe dimensie ontstaan en kan ik deze zoektocht in beweging laten zien.

De video ‘Geometric Experience’ die ik voor het Symposium Gorinchem heb gekozen, markeert de ontwikkeling van mijn geometrisch abstracte werk en laat al deze facetten tot uitdrukking komen. Het werk is tot stand gekomen vanuit het concept om mijn ervaring, opgedaan met het schilderen van het geometrisch abstracte, te vertalen naar de digitale mogelijkheden van een computer. Vanuit daar experimenteer ik verder met deze geometrisch abstracte grondvormen om zo de beeldtaal verder te ontwikkelen. Dit werk is het resultaat ervan en daardoor nauw verbonden met mijn ander werk.

 

 

Meer informatie: www.johanvanakenmultimediart.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels