Symposion Gorinchem: Han Reeder

Publisearre op 20 mei 2015

SJOERD VAN METEREN – 

Deze zomer is Gorinchem voor de derde keer, na 1974 en 2005, het toneel van een grote en smaakmakende kunstmanifestatie, ‘Symposion Gorinchem 2015′, met als kernthema de ontwikkelingen in de geometrisch abstracte, constructivistische kunst en de invloed op, en raakvlakken met, hedendaagse kunstuitingen. Uit elke provincie nemen zo’n tien kunstenaars deel uit diverse disciplines. In dit vervolgartikel stellen de kunstenaars uit Friesland zich kort aan u voor. Een derde bijdrage door Han Reeder.

 

Abstrahering en stilering
Schilderend, en vooral fotograferend probeer ik het licht z’n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. Abstrahering en stilering zijn belangrijke kenmerken van mijn werk in het algemeen. Ik werk graag projectmatig en conceptueel. In het vijfluik ‘Squint’ is dit alles duidelijk herkenbaar. Het maakt deel uit van de serie ‘Nissen in middeleeuwse kerken’. De squint in de St.-Bavo te Haarlem is het object van mijn vijfluik.

 

Ik vind de gedachte opwindend dat vanaf de andere kant iemand door ditzelfde gat gekeken heeft, misschien als een soort Suster Bertken, eeuwen geleden.

 

Een squint is een schuin in de muur aangebrachte opening om vanuit een andere ruimte de sacrale handeling met brood en wijn op het altaar te kunnen zien of meemaken. De schuine plaatsing in de muur daagde mij uit tot het spel van het licht.

Ook vind ik de gedachte opwindend dat vanaf de andere kant iemand door ditzelfde gat gekeken heeft, misschien als een soort Suster Bertken, eeuwen geleden; ook intensief  een wonder belevend dat zich voor haar ogen voltrok.

Dit werk gekozen omdat het eigenlijk over niks anders gaat dan het licht.

 

Zie ook: www.hanreeder.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels