No man is an Island

SIART SMIT – 

Dit was een van de thema’s van Oerol dit jaar. Oerol in een geheel andere vorm onder de naam ‘Het Imaginaire eiland’. In zekere zin een oproep om in je eigen verbeelding je ideale eiland, je ideale wereld op te roepen.

De dichtregel is van John Donne en gaat verder: No man is an island entire of itself, every man is a piece of the continent, a part of the main. Geschreven in 1624 en nog zo actueel.

Vanwege Corona moesten we iets geheel nieuws voor Oerol bedenken dit jaar. Wij vonden deze dichtregel erbij passen omdat je door corona voelt hoe we met elkaar verbonden zijn. Hoe we elkaar nodig hebben, hoe het leven bestaat uit relaties. Uit bij elkaar troost zoeken, dingen delen, dingen gemeen hebben. De demonstraties rondom Black Lives Matter moesten toen nog beginnen.

En toch is het niet onlogisch dat de dood van George Floyd zoveel los gemaakt heeft. Als we over de hele wereld verbonden worden door een pandemie, zou je willen dat we daardoor gelijken worden. Als dit dan niet zo blijkt te zijn, treft het nog harder.

Ik behoor bij de optimisten. Ik zie graag een nieuw begin en er zijn genoeg aanwijzingen. De jonge generatie geeft het voorbeeld. Ze strijden samen voor een beter klimaat, ze strijden samen voor gelijkheid, ongeacht je kleur, je achtergrond, je taal. En de kunsten kunnen daarbij helpen, door te verbeelden, door inzichten te geven. Nu, met nieuw werk, maar ook al in 1624.

 

Dizze bydrage stie earder yn ‘de Moanne’ nûmer 2, 2020

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.