Maak het verschil
Publisearre op 21 januari 2014
BAUKE TUINSTRA –
De laatste jaren is, zoals eenieder weet, de bouw van nieuwbouwwoningen sterk afgenomen. Het is moeilijker een hypotheek af te sluiten. Er is twijfel over werk en inkomen, maar ook de verkoop en de verkoopprijs van de eigen oude woning is onzeker. Dit alles heeft niet alleen invloed gehad op het aantal verkochte woningen, maar ook op de kwaliteit en kenmerken van het aanbod.
Nog niet zo lang geleden had de potentiële klant weinig te eisen en moest hij of zij blij zijn bovenaan de wachtlijst te komen. De voor het starten van de bouw vereiste 70 procent verkochte woningen werd snel gehaald. Grootschalige projecten boden vaak veel van hetzelfde en veel keus was er niet. De vormgeving werd niet bepaald door wat een toekomstig bewoner mooi vond, maar door ambities van de politiek, ontwerpers en opdrachtgevers.
Dit alles is inmiddels ingrijpend veranderd. Dat gebeurde allemaal niet meteen na het instorten van de markt, maar nu, vijf jaar later inmiddels, zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar. Veel grootschalige projecten zijn inmiddels opgedeeld in kleinere deelprojecten. Ook de grote landelijke bouwers bouwen nu kleinere series woningen. Dat was voorheen ondenkbaar. En de kleinere, vaak lokale bouwers, komen nu ook in grotere uitbreidingsplannen aan bod. In Leeuwarder uitbreidingswijk De Zuidlanden heeft de gemeente dit zelfs actief gestimuleerd.
Dit alles heeft invloed gehad op het aanbod. En ook de doelgroepen waar het aanbod zich op richt zijn veranderd. Starters hebben immers geen te verkopen bestaande woning en een goedkopere woning is vaak makkelijker te financieren. Je zou kunnen verwachten dat een koper nu juist keus heeft. Tenminste, zolang hij of zij een nieuwe woning kan financieren. Of de bestaande woning weet te verkopen. Maar een klant die kàn kopen zou koning moeten zijn en een ruime keus moeten hebben.
Maar de huidige werkelijkheid is vaak anders. Want er is dus nu een groot aanbod aan goedkopere en kleinere woningen. Maar vanwege de kosten is het aanbod vrij uniform: de woningen zijn meestal geschakeld, de plattegronden binnen de beperkte afmetingen, die inherent zijn aan de lage prijs, ongeveer gelijk. Er zijn dus nu veel aanbieders die vaak ongeveer hetzelfde bieden, voor ongeveer dezelfde prijs.
Bovendien zien de woningen er vaak ook nog eens ongeveer hetzelfde uit en zijn gelegen aan ongeveer dezelfde straten, terwijl hier juist het verschil kan worden gemaakt. Want zonder de woningen veel duurder te maken kunnen ze wel een heel eigen gezicht en karakter krijgen. Niet willekeurig en allemaal anders, maar goed ontworpen en in samenhang met elkaar en het stedenbouwkundig ontwerp.
Geschakelde panden met een herkenbare en geheel eigen voorgevel voor individualisten of een geborgen en eenduidig hof voor woongroepen? Of liever een woning met een gezamenlijke paardenbak of boomgaard? Zo kan gekozen worden voor een passende woning in een passende omgeving met gelijkgestemde buren en wordt het huis een thuis.
Kategory
Tags
Diel dit artikel!
Relatearre artikels
Kategory: Arsjitektuer,Byldzjende keunst,Essay
HUUB MOUS - It Frysk Museum hat fan de ferline jier ferstoarne arsjitekt Abe Bonnema achttjin miljoen euro krigen foar nijbou ‘op of aan het [...]
Kategory: Arsjitektuer,Byldzjende keunst,Ynterview
KAREN BIES – It waait noch like hurd oer it Ljouwerter Saailân. Sil de wyn lizzen gean as hjir oer in pear jier it nije [...]
Kategory: Arsjitektuer,Byldzjende keunst,Ynterview
KAREN BIES – In nij Fries Museum is kommendewei, as it oan Cees van ’t Veen en syn meiwurkers leit. It ûntwerp fan arsjitekt Hubert [...]