John Coffey laat niets heel van Asteriks

Publisearre op 18 april 2015

NIELS LAHUIS – 

Het concept is eigenlijk vrij simpel. Je boekt een duurdere band, vraagt dit keer een tientje entree en plakt er een ander label op. Et voilà: je hebt ‘Asteriks Special’. Meer is het eigenlijk niet maar het werkt wel. Het poppodium in de Blokhuispoort voerde dit eind vorig jaar al eens succesvol uit met Thomas Azier. Een groot contrast met de snoeiharde punkrockband John Coffey, die ditmaal in no-time de 160 toegangskaarten wisten te verkopen. De Utrechtse formatie wordt bijgestaan door driemansband Magnetic Spacemen.

 

Alles klopt gewoon aan John Coffey. De muziek, de uitstraling en het slimme bespelen van de zaal.

 

En die jongens zijn voor sommigen behoorlijk bekend. Tweederde van de band stond een aantal jaar geleden nog op het podium als het piepjonge punkrockbandje Chop 226. Zanger/bassist Sam Pols en gitarist Erwin Wuite zijn overgebleven en vormen nu samen met Max Nowak op de drums Magnetic Spacemen. De heren zijn inmiddels een aantal jaar ouder, maar spelen nog steeds met dezelfde lading energie hun shows. Wuite moet het hebben van gitaarposes terwijl Pols, inclusief sombrero, het publiek probeert op te zwepen. De zaal moet er in eerste instantie weinig van hebben, maar kan naar mate het optreden vordert niet om de band heen. Goeie, stevige nummers, maar weinig originaliteit. De energie; daar ligt de ware kracht van Magnetic Spacemen.

Toch blijft de zaal netjes stil staan en drinkt het publiek rustig de eerste biertjes weg. Energie sparen noem je dat. Want een show van John Coffey verloopt nooit rustig. De heren zijn na hun sterke show op Welcome to The Village 2014 terug in Leeuwarden en zetten de terugkeer dan ook meteen vol in. Met opener ‘Featherless Redheads’ heeft de band welgeteld slechts vijf seconden nodig om de zaal volledig in gang te zetten. Een hevig beukende pit wordt meteen gecreëerd en de eerste crowdsurfers vliegen al over het publiek heen. Bij Asteriks hebben ze goed geleerd van felle shows, zoals die van Strawelte, maar de kameraden van John Coffey houden het netjes beperkt tot een paar meter voor het podium.

‘Broke Neck’ wordt vervolgens hard ingezet als eerste nummer van het sterke album The Great News. Het vijftal speelt in Asteriks een rammende set van oud – van het fantastische Bright Companions – en nieuw werk. Ook met vlijmscherpe covers van Slayer en Nirvana weet de band met een onvoorstelbare energie Asteriks in beweging te zetten. De complete zaal luistert braaf naar frontman David Achter de Molen wanneer hij iedereen beveelt om naar de rechterkant van de zaal te gaan, terwijl hij en zijn gitaristen zorgeloos verder knallen aan de, inmiddels lege, linkerkant. Alles klopt gewoon aan John Coffey. De muziek, de uitstraling en het slimme bespelen van de zaal.

De band kan het zich zelfs permitteren om een adempauze van tien minuten in te lassen. Terwijl de inmiddels uitgeputte pitbezoekers zich kunnen opladen met een gratis biertje of sigaret, bereiden de vijf mannen zich voor op nog vier nummers keihard knallen. En braaf staat het publiek weer te wachten voor een toegift met onder andere het sterke ‘Romans’. Nog één keer een keiharde pit bouwen bij deze imponerende punkrockband. John Coffey breekt vanavond uit de gevangenis.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels

  • Kategory: Literatuer,Resinsje

    SJOERD BOTTEMA -   Jacob Nauta syn beppe is mâl mei har hinnen. Se praat dermei. ‘Kwòòòk-hoe-wiiie-it-meiiii-jim-kwòòòk-kwòòòk-ha-jim-ekaaaaien-ein-kwòòòk?’ En hoewol’t de hinnen allinne mar ‘kwòòòk?’ weromsizze, [...]

  • Kategory: Muzyk,Ynterview

    MARITA DE JONG - ‘Under de tsjinjende laach sitte in protte oare dingen’    In tsjinjend fak. Sa omskriuwt komponist en musikus Cees Bijlstra (56) [...]

  • Kategory: Literatuer,Resinsje

    ERNST BRUINSMA - Yn 1990 ferskynde de roman Possession fan de Britse skriuwster A.S. Byatt. Datselde jier waard it boek bekroand mei de prestigieuze Bookerprize [...]