Expositie Wol en Papier 17 en 18 juni in de kerk van Wijnaldum 

Publisearre op 14 juni 2023

In het weekend van 17 en 18 juni is in de Andreaskerk van Wijnaldum een expositie ingericht met handgebonden boeken, werken van papier en viltwerken. De exposanten zijn Bo Athmer, Aafje Bouwer, Marjoleine Slagmoolen en Margriet Willemse. 

De kerk is beide dagen geopend van 13 tot 17 uur en gratis toegankelijk. De exposanten zijn aanwezig om eventueel uitleg te geven over hun werk en de gebruikte technieken. 

Bo Athmer heeft vele jaren gewerkt aan thema’s zoals H2O, extreem en bewegend tekenen en landart. Allerlei materialen kwamen voorbij en zij heeft behalve binnen ook buiten gewerkt in het bos, het weiland, op ladders en met kruiwagens. 

Sinds 2020 is zij echter gefascineerd geraakt door wol en is zij voornamelijk nog aan het vilten. Een spannend en verrassend proces dat tevens een zoektocht is naar wat er allemaal kan met wol. De mogelijkheden lijken oneindig. Niets wordt weggegooid. Zelfs het kleinste stukje wol kan hergebruikt worden en maakt soms het verschil. 

Aafje Bouwer laat zich in haar viltwerk inspireren door het Wad, door allerlei structuren in het landschap en door gedichten en mooie teksten. Uit gedichten en teksten duiken woorden en beelden op waarmee ze gaat associëren. Uiteindelijk resulteert dit in een beeld dat al werkend met de wol intuïtief ontstaat en waarin structuren uit het landschap terugkomen in het vilt. Samen met haar overleden man Tsjisse Hettema is op deze manier in 2021 een gezamenlijke bundel ontstaan: Hewwy dát: Stellingwerver en Friese gedichten 

Van Margiet Willemse en Marjoleine Slagmoolen worden handgebonden boeken en werken van papier getoond. Margriet Willemse laat zich in haar werk vooral leiden door de inhoud van het boek. Zo vormden de brieven die haar ouders elkaar schreven in hun verlovingstijd, een inspiratiebron. Maar ook een toevallig gevonden veertje of de ontkiemende zaden in de moestuin inspireerden tot een veren- en wortelboek. Haar verzameling oud textiel werd deels omgezet in een textielboek. 

De boeken van Marjoleine Slagmoolen zijn leeg, de inhoud wordt gevormd door de buitenkant. Naast de oude ambachtelijke bindingen experimenteert zij met de vorm en het materiaal. In haar boeken worden naast papier andere materialen verwerkt, zoals ongebakken klei, stijfselmarmers, aarde en touw. Luciferdoosjes werden een foedraal voor kleine boekjes en de folders van de Intratuin verwerkt tot grasboekjes. Naast boeken maakt zij objecten, zoals de serie amuletten, waarin alleen gebruik gemaakt is van krantenpapier. Voor beiden geldt hergebruik van bestaande materialen en de liefde voor het papieren boek. De getoonde werken laten zien dat een oud ambacht ook in het digitale tijdperk verrassende en vernieuwende resultaten oplevert. 

 

Expositie Wol en Papier 

17 en 18 juni 2023 

13 tot 17 uur 

Andreaskerk Wijnaldum 

toegang gratis

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels