Elske Riemersma – T

Publisearre op 10 juli 2014

Mijn zoektocht naar een geschikte marmeren vloer voor het fotograferen van de T brengt me naar Heerenveen. Immers Heerenveen werd gesticht door de ‘Heeren van het veen’.

In Heerenveen bezoek ik eerst het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846 – 1919) is de grondlegger van het Nederlandse socialisme. Reeds kort na zijn dood, in 1924 werd in Amsterdam een aan hem gewijd museum geopend. Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is daarmee één van de oudste biografische musea van ons land. Tegenwoordig is het museum gehuisvest in Heerenveen, in het hart van het gebied waar deze ‘apostel van de arbeiders’ vele duizenden aanhangers vond onder de arme bevolking.

Het museum wordt momenteel heringericht, eind van dit jaar is de herinrichting klaar. Een tweetal ruimtes zijn te bekijken en mijn blik valt op een mooie uitspraak van Domela Nieuwenhuis: “Het Licht is vrij, De Lucht is vrij, en dat’ t ook de aarde zij, daar moeten wij naar streven.” Het gemeentehuis blijkt om 4 uur al gesloten en ik zal dus nog een keer terug moeten om te informeren waar de ‘Heeren van het veen’ vroeger woonden.

 

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels