Corrie Grupstra – C

Publisearre op 16 mei 2014

De letter C is voor mij een belangrijke letter; mijn voornaam begint ermee en is daarmee een stukje van mijn identiteit. Wanneer je de letter uitspreekt klinkt het als zee in het Fries. Bij de zee voel ik me op mijn gemak, ben ik mezelf. Ik heb dus wel wat met de C. Bijzonder aan de letter C is dat deze in de Friese spelling, behalve in ch, niet voorkomt en wordt vervangen door k of s. De letter C is in de Friese spelling eigenlijk alleen een vorm en een klank. De enig ‘woorden’ die met de letter C in Friesland voorkomen zijn namen.

Een naam geeft iemand identiteit, de combinatie van voor en- achternaam/familienaam is persoonlijk. Maar zonder beeld of kennis van de persoon hebben deze letters nog geen inhoud en/of betekenis. Bij formele communicatie wordt de voornaam vaak afgekort met de eerste letter van die naam. (zoals C. Grupstra bij mij) Wat overblijft aan eigen identiteit, los van de achternaam/familienaam is een enkele letter.

Voor het Alfabetproject wil ik de ‘Friese letter C’ een betekenis en identiteit geven. Dit doe ik door mensen van wie de voornaam met de letter C begint en die in Friesland wonen, te portretteren. Met deze portretten wil ik een boekje maken waarin ook de vorm en klank van de letter aandacht krijgen. De afgelopen weken heb ik vooral gebruikt voor de organisatie en planning van het hele project. De eerste foto’s zijn inmiddels gemaakt en ben blij met de eerste resultaten. Zin om weer verder te gaan.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels