Wouter van der Wal – Eigen Paad

Publisearre op 24 april 2014

Petra van Berkum makke in striptekening fan it nûmer Eigen Paad, dat Wouter van der Wal skreaune hat. Wêr hellet Petra har ynspiraasje wei? de Moanne prate mei de keunstner.

Hoelang tekenesto al? Hoe is dy leafde oait begûn?
‘Toen ik een jaar of dertien was, werd ik fan van anime. Dat zijn Japanse tekenfilms zoals Pokémon & Dragonball. Daar begon ik de personages van te tekenen en dit vond ik erg leuk om te doen. Ik kwam erachter dat anime zijn oorsprong vindt in stripboeken, manga genaamd. Sindsdien heb ik veel strips gelezen en bleef ik tekenen. Tekenen is een beetje als magie: uit het niets kun je hele nieuwe verhalen en werelden toveren, echt geweldig om te doen. Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie gegaan en ben ik in 2011 afgestudeerd in de richting illustratie. Nu werk ik als freelance illustrator, designer en 2D artist.’

Do hast fan in tekst fan Wouter van der Wal in strip makke. Koesto Wouter al? Hoe hast it meitsjen fan de strip oanpakt? Hoe bisto ta dizze yllustraasjes kommen?
‘Nee, ik kende helemaal geen Friese muziek. Een vriendin van me (die wel Fries is) verwees me naar de oproep voor tekenaars. Het lied van Wouter is iets waar ik zelf ook naar zou luisteren, dus dat paste goed bij me. Ik heb er bewust voor gekozen om eerst schetsen te maken en daarna pas de muziek te gaan beluisteren, maar uiteindelijk paste het goed bij elkaar. Toen ik naar de eerste bijeenkomst ging van Friesland Pop heb ik in de trein veel naar buiten gekeken naar het wijde Friese landschap. Dit heb ik geprobeerd te verwerken in mijn illustraties, omdat het verhaal ook over afstand gaat. Ondanks dat liefde niet genoemd wordt in de tekst, heb ik het wel enigszins op die manier geïnterpreteerd. De muziek zelf heeft vooral het kleurgebruik beïnvloed.’

Mei wat foar materiaal wurkesto meastal? Hasto al earder publisearre?
‘Ik werk mijn illustraties voornamelijk uit op de computer met een tekentablet, hoewel je het er niet altijd aan af ziet dat ik digitaal teken. Dit is omdat de stijl die ik gebruik soms wat schilderachtig is. In de drie jaar waarin ik nu werk als illustrator, heb ik met plezier voor verschillende boeken, wenskaarten, spellen/games, websites en posters illustraties gemaakt. Maar dit project heeft mijn liefde voor strips wel weer aangewakkerd. Binnenkort kun je mij ook bezoeken op de Noorderlijke Stripmanifestatie te Drachten op 17 & 18 mei. Voor die dag hoop ik wat oude schetsen en ideeën uit te werken voor een klein verzamelboekje.’

Petra van Berkum (26, Grins) is tekener. Sjoch ek: www.petravanberkum.nl en petravb.tumblr.com.

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels

  • Kategory: Strips

    Jan-Rutger Hoekstra makke in striptekening fan it nûmer Hurdfytser, dat Emiel Stoffers skreau foar syn band De Hûnekop. Wêr helje dy mannen har ynspiraasje wei? [...]

  • Kategory: Strips

    Bert Tacoma makke in striptekening fan it nûmer Frije Friezen, dat Jeroen 'Baba' Wijnand skreau foar syn band Babalive. Wêr hellet de mannen har ynspiraasje wei? [...]

  • Kategory: Strips

    Edith Stultiens makke in striptekening fan it nûmer Dikke Reade Hoanne, dat Feiko Wouda skreau foar syn band Healers. Wêr helje sy de ynspiraasje wei? de Moanne prate mei de [...]