Welcome to the Village 2014 groter

Publisearre op 12 augustus 2013

SITO WIJNGAARDEN – 

Koartlyn waard de earste edysje fan Welcome to the Village holden. Oan ‘e râne fan Ljouwert waard in kompleet doarp boud dat trije dagen lang in thús is foar muzyk-, literatuer- en keunstleafhawwers. Lytsskalich, persoanlik en duorsum. In suksesfol wykein foar de organisaasje. Sa suksesfol dat der fuort besluten waard ta in Welcome to the Village 2014. Koen Haringa, organisaasje en PR-man, is no al ûnwennich.

“Ja, ik heb al heimwee naar volgend jaar. Het festival was voor mij enorm druk, heel weinig geslapen maar vooral magisch. Al die blije mensen, een fantastische sfeer en een enorme buzz rondom het festival. De insteek vanuit de organisatie is om een festival te organiseren waar we zelf graag heen zouden willen gaan. Dat is gelukt, en dat is te gek.”

Een leuk succesje. En erg local ook.
“De eerste editie van Welcome to The Village was inderdaad een succes. Uitverkocht, de sfeer, het fantastische terrein, de support van gemeente, de wijk Camminghaburen, enz. De programmering was een kunststukje van onze programmeur Peter Reen. Die heeft voor een heel klein budget aansprekende namen als And You Will Know Us By The Trail Of Dead, And So I Watch You From Afar, Mister and Mississippi en Ewert and The Two Dragons neergezet. Behalve die vier stonden er nog 68 bands en acts.”

“De mix tussen gevestigde en opkomende bands was volgens mij heel goed. Er was ruimte voor locals als Diff, Maask en nog veel meer om te laten zien dat het wel goed zit met de Friese popscene. Tenminste, dat suggereert het wel als zulke opkomende bands een veld vol met publiek kunnen laten ontploffen. Het festival vindt plaats in Friesland, en wij vinden dat we zoiets dan ook moeten bouwen samen met bijvoorbeeld lokale ondernemers. Gaarkeuken, het eetplein, stond vol met louter Friese ondernemers. Met je buren werken aan iets moois, dat is goed voor de omgeving en in dit geval was dat vooral ook heel erg lekker. Onze manier van werken is heel erg dorps in die zin: samen zorgen dat het iets mooier, leuker of fijner wordt voor jezelf en voor je gasten. Daar zetten we veel op in.”

Ferd Crone had het over ‘Welcome to the Village voorbeeld voor festivals’, met het oog op de 2018-verkiezing kan hij ook niet anders natuurlijk.
“Ik denk dat Crone daarmee doelde op twee dingen, daarvan is Culturele Hoofdstad natuurlijk ook één. De jury vroeg zich in een inhoudelijke reactie op het bidbook af of er wel voldoende capaciteit zou zijn in Leeuwarden om al die projecten en evenementen te organiseren. Welcome to the Village is productioneel een vrij ingewikkeld evenement om ‘even’ neer te zetten. Dus meer dan veertig hekken en een toiletunit. En toch is dat goed gelukt: het terrein zag er goed uit, was veilig en functioneel. Er ligt nu bijvoorbeeld dankzij de samenwerking met Vitens en Join the Pipe een waterleiding met een blijvend watertappunt zoals in de Prinsentuin en bij het Zaailand.”

“Daarnaast ging het om het dragen van verantwoordelijkheid over alle mensen op het terrein. Door het noodweer hebben we in overleg met gemeente, politie en brandweer besloten om op zaterdag twee keer te ontruimen, een keer in de middag en een keer in de nacht. Die ontruimingen verliepen soepel: in de nacht hebben we binnen vijftien minuten het terrein ontruimd. Qua veiligheid was de organisatie dus volledig in control.”

Op naar volgend jaar. Wat gaan we anders doen?
“Op naar volgend jaar inderdaad. We houden we aan vast aan de brede programmering. Breed maar inhoudelijk goed en uitdagend, zowel muziek als kunst. We gaan iets opschalen qua bezoekersaantal omdat het terrein het makkelijk aankan, en daarbij horen natuurlijk ook grotere bands. Er zijn nog geen nieuwe namen vastgelegd, maar de verwachting is dat we ergens in het najaar de eerste namen bekend maken. Ook komt er meer licht op het terrein en nemen we meer tijd en ruimte om de aankleding nog mooier te maken. Wat we vast willen houden is de ontspannen sfeer, de ruimte, de ‘dorpse feel’ van ons festival vinden. De uitdaging voor volgend jaar is om de festivalbezoekers die vooral al heimwee hebben naar 2014, om het volgend jaar zo goed te maken we met z’n allen heimwee krijgen naar 2015.”

 

Welcome to the Village wurdt takomt jier holden op 18, 19 en 20 july. Mear ynformaasje op www.welcometothevillage.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels