“We hoeven niks meer zelf te boeken.”

Publisearre op 13 maart 2013

TSJOMME DIJKSTRA – 

A Silent Express begint aan nieuwe uitdaging met Duits platencontract op zak.
Gaan we met dezelfde liedjes door of gaan we wat anders doen? Het lijkt een onvermijdelijke vraag voor iedere muziekgroep bij wie er weer een einde komt aan een periode van toeren. Of je moet precies weten hoe je je carrière wilt uitstippelen, zoals A Silent Express. De Friese band kiest namelijk na talloze clubtours en festivals met volle overtuiging voor een nieuwe aanpak. En daarmee voor een andere wereld en een nieuw publiek. Voor de band is het leven letterlijk veranderd, zegt de zanger, Rik Annema.

“We hebben getekend bij het Duitse label Universal Music. Zo kunnen we ons in de toekomst op Duitsland oriënteren. Dat wordt echt anders voor ons, het is nu al een ander leven. We hoeven niet meer zelf alles te boeken. Ze zeggen gewoon tegen ons “jullie gaan nu op toer”. En als we getoerd hebben, kunnen we ook meteen weer de studio in.”

A Silent Express, ontstaan in Heerenveen, is de band rondom Rik Annema (zang/gitaar), Sanne Meems (drums) en de broers Dirk Sander Kooistra (basgitaar) en Henk Jan Kooistra (toetsen). De band wil zijn eigen mogelijkheden verder gaan onderzoeken en veranderde daarom begin dit jaar van platenmaatschappij. “We wilden wel eens wat anders. We hebben vier clubtours en festivals in Nederland gedaan en we willen graag verder kijken, uitbreiden.”

Touren met Duran Duran
Het contact met Universal Music ontstond toen A Silent Express in Duitsland toerde. “We zijn in Duitsland een tijd mee geweest op de toer van Duran Duran. Dat is echt een grote band, vooral in de jaren ’80 waren ze dat, maar ze zijn nog steeds erg groot. Tijdens het toeren zijn alle grote muzieklabels langs geweest. EMI is er bij geweest, Sony, daar hebben we ook mee gesproken en ook Universal Music. De grote labels dus. Uiteindelijk hebben we bij Universal Music een nieuw contract getekend.” Bij Universal Music staat onder anderen ook Caro Emerald onder contract.

Het nieuwe contract maakt het voor A Silent Express mogelijk nieuwe stappen te maken. Annema: “In Nederland is eigenlijk alles om Hilversum gecentreerd. Het lijkt soms wel eens of bands uit Amerika en Groot-Brittannië het veel beter doen, want die kunnen makkelijker doorbreken, maar ook dat komt omdat die bij veel grotere platenmaatschappijen zitten die de bands ook weten te promoten. Wij willen bouwen aan onze toekomst en hebben daarom naar andere mogelijkheden omgekeken.”

Promotietraject voor nieuw album
A Silent Express is begonnen aan een promotietraject voor het nieuwe album dat er aan zit te komen. Op 8 maart heeft de band de eerste nieuwe single gelanceerd, All About You. Dat houdt in dat de single, die op de radio al enige tijd wordt gedraaid, vanaf die dag te downloaden is.

De band zal twee maanden lang flink met promotie bezig gaan. “We zijn net weer in Nederland en we werken weer in onze eigen studio. De laatste zeven maanden zijn we onder andere in Hamburg en Berlijn geweest en een tijdje in Londen. We hebben zo’n 50 tracks opgenomen. Die zijn nu af. Nu moeten we er een album uit destilleren. Voor de promotie zijn we afgelopen week al bij Giel (Beelen, red.) geweest.”

De muziek zal op het nieuwe album anders zijn dan op de vorige platen. De single All About You omschrijft Annema als een ‘moderne track’. “Hij is dancegericht en behoorlijk heavy”, aldus Annema. De muziek is ook minder ‘sweet’ dan bij eerdere nummers volgens hem. “We willen dingen maken die voor ons op het podium interessant zijn en waarbij de mensen goed bij de les zijn. Daar is dit nummer erg geschikt voor. We vinden het leuk om voor een groot publiek te spelen. Niet een publiek van allemaal subgenres, maar een publiek dat ook radio luistert en de nummers kent.”

“We beginnen nu in Duitsland met een promotieproject, daar zijn we natuurlijk voor het grote publiek nog nieuw. We gaan weer in clubs spelen, maar ook op party’s. Tegelijk zullen we ook in Nederland blijven spelen. En we zijn ook bezig met de radiopromotie.”

Succes in Duitsland
A Silent Express heeft in Duitsland het grote publiek nog voor zich te winnen, maar de band hoeft ook bij de buren al niet meer vanaf nul te beginnen. Dat komt door de bekendheid die band al heeft door de succesvolle tour met Duran Duran. Bovendien wordt de nieuwe single nu al erg goed ontvangen in Duitsland. Annema: “Duitsland heeft een soort eigen Youtube, My Video heet dat. Alle muziekvideo’s worden daarop  gezet. Onze single is er nu een van de best beluisterde nummers. Hij had 80.000 -100.000 plays in een paar dagen.’’ Ter vergelijking Will I be around, een eerdere succesvolle single van de band haalde 400.000 plays in Nederland. ‘’Maar dat was na een jaar. Duitsland is zo groot, je kunt dus al snel een groep luisteraars vinden.”

 

foto: Ruben van Vliet

foto: Ruben van Vliet

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels