Symposium Gender Matters met Mounir Samuel en Hester Scheurwater

Publisearre op 5 december 2023

Op zaterdag 16 december vindt het symposium ‘Gender Matters’ plaats, een inspirerend evenement waarin we de dialoog over vrijheid van gender en seksuele vrijheid centraal stellen. Het symposium zal plaatsvinden in het Stationskwartier Leeuwarden en begint om 14.30 uur. 

Het symposium maakt deel uit van het project ULYSSES European Odyssey, waar Noorderlicht samen met Brave New World Producties de Nederlandse partner van is. ULYSSES behandelt de achttien hoofdstukken uit het gelijknamige en spraakmakende boek van James Joyce, dat ruim honderd jaar geleden verscheen. In Stationskwartier Leeuwarden organiseerden Noorderlicht en Stichting Brave New World Producties in het kader van ULYSSES twee tentoonstellingen over gender- en seksuele vrijheid: Sex Shooter – The Liberation of Sexual Identity door Hester Scheurwater en Gender Matters: Stories from Istanbul door Gülen Güler. De voorstellingen zijn nog te bezoeken tot en met 17 december.

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december vertoont Slieker bovendien twee films van twee Turkse filmmakers in het kader van Gender Matters. Curator Gülen Güler (Yalan Dünya Films) zal aanwezig zijn en de vertoningen worden ingeleid door de projectleiders Kees van der Meiden (Noorderlicht) & Claudia Woolgar (Brave New World Producties). Regisseurs Gizem Aksu en Can Candan zullen een vraaggesprek houden. Tickets voor de vertoningen zijn hier te koop.

Symposium
Het symposium biedt een unieke gelegenheid om meer te leren over actuele genderkwesties en de diverse perspectieven van onze gerenommeerde sprekers. Na de presentaties zal er ruimte zijn voor vragen en discussie, waarbij we streven naar een open en inclusieve dialoog.

Sprekers:

1. Mounir Samuel: Schrijver, journalist en spreker over genderidentiteit en diversiteit.
2. Hester Scheurwater: Beeldend kunstenaar die in haar werk de macht over hoe er naar het lichaam en seksualiteit wordt gekeken onderzoekt.
3. Gizem Aksu, Can Candan en Gülen Güler: Vooraanstaande Turkse filmmakers die vanuit hun culturele perspectief inzicht bieden in genderkwesties.
4. Peter Rombouts: Het vraagstuk in beweging; Peter Rombouts geeft een dansperformance op basis van een gendervraagstuk.
5. Arjan Hut: Friese dichter die speciaal voor dit symposium een gedicht heeft geschreven en dit voor zal dragen.

Datum: 16 december
Tijd: 14.30 uur
Locatie: Stationskwartier te Leeuwarden

Wil je je aanmelden voor het symposium? Mail dan rsvp@noorderlicht.com ovv ‘Symposium’.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels