Reis van een Rus

Publisearre op 17 december 2010

Door de Nederlandse straten klinken melancholieke melodieën, een Russische straatmuzikant verdient zijn brood. Zijn talent blijft niet onopgemerkt. Gestaag beklimt hij de ladder van succes. Maar wat laat hij achter zich? Ooit droomde hij ervan piloot te worden, maar toen zijn talent voor muziek werd ontdekt leek zijn weg volledig voor hem uitgestippeld. Hij zou muziek studeren en als muzikant zijn land dienen. Maar de Rus belandt in West-Europa.

In ‘Reis van een Rus’ kijkt hij nog één keer achterom en vertelt een ongelofelijk verhaal. Langzaam ontstaat een beeld van een andere cultuur, van een leven in ongewone omstandigheden. ‘Reis van een Rus’ van Theater Artemis staat op vrijdag 21 januari om 19.30 uur in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Een gesprek met Floor Huygen nam een onverwachte wending toen een vriend begon te vertellen over zijn Russische jeugd. Met twee luistervinkende kinderen viel het gezelschap van de ene verbazing in de andere. Ze besloot om zijn verhaal als uitgangspunt te nemen voor een voorstelling die zij en Bert Luppes samen regisseren. “Nederlanders verzwelgen in het materiële”, zei hij laatst. “Ieder in zijn hoekje, zo van – raak mij niet! Maar als je in armoede leeft moet je het juist van elkaar hebben, écht samen zijn.”

De Russische cultuur is even wonderlijk als bizar. Onze Rus wil heel gepassioneerd laten voelen hoe het er in zijn land aan toe gaat. Lex Bohlmeijer tekende zijn verhalen heel puur op in Russisch Nederlands, een taal die de Rus zelf heeft gevormd. Zijn interviews vormen de grondstof, een ruwe bodem die is omgespit en bewerkt voor toneel. Adri Overbeeke speelt de Rus, dicht op het publiek. Nog intiemer wordt de voorstelling door warmbloedige bayanmuziek, gecomponeerd en gespeeld door Oleg Fateev.

Theater Artemis maakt de wereld van de Rus invoelbaar voor een volwassen en jong publiek vanaf negen jaar. ‘Reis van een Rus’ is theater voor vele leeftijden, theater dat jong en oud – elk op zijn eigen niveau – beleeft en met elkaar kan delen.

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels

  • Kategory: Opiny,Teater

    HANS BRANS - Een festival van twaalf dagen om een nieuw artistiek leider welkom te heten - dat is een opmerkelijke, nooit eerder vertoonde openingszet. [...]

  • MARITA DE JONG  - Akteur Freark Smink is yn 1948 berne yn Sondel. Hy hat 15 jier as akteur ferbûn west oan it toanielselskip Tryater. [...]

  • Kategory: Resinsje,Teater

    SOPHIE TEKELENBURG - ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Van: Sophie Tekelenburg Aan: redactie de Moanne Datum: 28 april 2004 Onderwerp: “Yerma” van Tryater ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Beste redactie, Yerma, van de [...]