Succesvolle Friese passie opnieuw in RK kerk in Heerenveen

Publisearre op 17 maart 2023

Het grote succes van de nieuwe Friese passie In frjemdling yn Jeruzalem heeft de organisatie van Collegium Vocale Fryslân doen besluiten ook dit jaar twee uitvoeringen op het programma te zetten en wel op 1 en 2 april in de RK kerk in Heerenveen. Omrop Fryslân maakt op 1 april een tv-registratie, die op Goede Vrijdag, 7 april om 19.30 uur, zal worden uitgezonden.

In frjemdling yn Jeruzalem, met als ondertitel De passy fan in sjenner (De passie van een ziener), is gebaseerd op alle vier evangeliën en ging op 8 april 2022 in Minnertsgea in première. Daarna volgden nog twee uitvoeringen in de RK kerk in Heerenveen. De belangstelling was zo groot dat een aantal mensen moest worden teleurgesteld.

De Friese tekst is van dichter, schrijver Eppie Dam. Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Gerben van der Veen componeerde de muziek met de gebruikelijke vormen zoals koralen, recitatieven, aria’s en koren maar met bijzondere instrumentatie zoals harmonium, marimba, fluit, althobo, harp, pauken, slagwerk en strijkers.

Lijvig lijdenswerk

Nieuw is de toevoeging van het verhaal van de Emmausgangers, waarmee de passie wordt verplaatst naar het hier en nu. Vrouwen treden naar voren in het werk van Dam. De kritieken waren lovend. Zo schreef recensent Rudolf Nammensma van de Leeuwarder Courant: Het resultaat is een lijvig lijdenswerk, waarbij het ingetogen karakter van de muziek prachtig samensmelt met de directe teksten. Recensent Dingeman van Wijnen van het Friesch Dagblad: Een evangelist, die in de persoon van Maarten Romkes werkelijk schitterend het verhaal vaart gaf, stilzette, aan de toehoorder meegaf. Een indrukwekkende Christusfiguur, gezongen door rots in de branding Ben Brunt, die veel te doen had: in deze versie van het verhaal weerklonken alle zeven kruiswoorden.

Op Omrop Fryslân en NPO2 was, in de serie FryslânDok, de documentaire ‘In frjemdling yn Jeruzalem, de passy fan in sjenner’ te zien, die in het weekend van 25 en 26 maart nogmaals wordt uitgezonden. 1 april 20:00 uur RK kerk Heerenveen (tv-registratie Omrop Fryslân) 2 april 15:00 uur RK kerk Heerenveen Kaarten met vroegboekkorting € 22,- (tot 20 febr 2023) Voorverkoop € 26,-; aan de zaal € 30,- Via: collegiumvocalefryslan.nl

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels