Speurtocht voor kinderen bij expositie Dwaaltijd

Publisearre op 5 juli 2016

VANESSA SMITH – 

Zondag 12 juni j.l. was de opening van de beeldenexpositie Dwaaltijd in het vernieuwde Park Vijversburg in Tytsjerk. De beelden staan op onverwachte plekken in het oude Historische Park en de nieuwe parkdelen Ooievaarsnest en Dwaalster. De tentoonstelling wil monumentale kunst en natuur voor een breed publiek toegankelijk maken. Daarbij is ook gedacht aan de jonge bezoekers: speciaal voor hen is aantrekkelijk educatief materiaal ontwikkeld door drie studenten van de NHL.

Volwassen bezoekers kunnen een gidsje krijgen met een plattegrond van het park en de locatie van de beelden. Voor kinderen is een speurtocht ontwikkeld in de vorm van een schatkaart. Ze vinden er een globale plattegrond van het park met een aantal herkenningspunten zoals de Villa, het ooievaarsnest, de dikste boom van het park en de volière. Er staat informatie op over de tentoonstelling Dwaaltijd, maar er zijn ook allerlei leuke weetjes over verschillende onderwerpen zoals: ‘Als ooievaars elkaar zien, begroeten ze elkaar met een klepperend geluid’ en ‘Hoe maak je een grasspriet-trompet?’ Verder kunnen de kinderen vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren die te maken hebben met de tentoonstelling of de natuur.

 

Piet Bonte: “Met aantrekkelijk lesmateriaal is het voor scholen makkelijker en leuker om met ‘hun klassen’ naar Vijversburg te komen.”

 

De opdracht voor de ontwikkeling van dit educatieve materiaal komt van het bestuur van Park Vijversburg. Bestuurslid Piet Bonte: “Al vanaf 1997 organiseren we in Park Vijversburg tentoonstellingen over beeldende kunst. Daarbij hadden we altijd hulp van studenten, bijvoorbeeld bij de bemensing van de informatiepunten. Sinds 2008 worden ze bij het educatieve deel van de tentoonstellingen betrokken: ze maken lesmateriaal voor o.a. basisscholen in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. Het bestuur vindt het belangrijk dat de jeugd uit de wijde omgeving kennismaakt met de natuur in zowel het oude park als in de nieuwe parkdelen en tegelijk op een laagdrempelige manier in aanraking komt met kunst. Met aantrekkelijk lesmateriaal is het voor scholen makkelijker en leuker om met ‘hun klassen’ naar Vijversburg te komen.”

Als onderdeel van hun minor cultuureducatie hebben Marte Koster, Rinske Zijlstra en Dorine Rauws educatief materiaal ontwikkeld bij de expositie Dwaaltijd in Park Vijversburg. Bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar, niet te schools, maar leuk, speels en toch informatief.

Ze hebben de titel Dwaaltijd daarbij zowel letterlijk als figuurlijk gebruikt. Letterlijk, omdat de kinderen worden uitgenodigd om te gaan dwalen: rond te lopen zonder dat ze weten waar ze heen gaan. Een spannende zoektocht naar het onbekende, met de schatkaart als gids. Figuurlijk, omdat de kinderen ook wordt gevraagd een rustig plekje op te zoeken om eens echt goed naar de natuur te kijken en te luisteren. Daarmee keert ook de bespiegeling die een rol speelt in de tentoonstelling terug in de opdrachten.

De studenten hebben geprobeerd zo veel mogelijk variatie aan te brengen in het materiaal. Marte Koster: “De opdrachten hebben betrekking op het hele park: niet alleen de drie parkdelen waar de expositie is, maar ook het nieuwe speciaal op kinderen gerichte Frijlân. Sommige opdrachten kun je overal doen, andere moeten op een specifieke plek worden uitgevoerd. Soms moeten de kinderen iets doen, soms moeten ze alleen vragen beantwoorden. De opdrachten zijn vooral leuk om uit te voeren, maar ze zijn ook bedoeld om de kinderen op een andere manier te laten kijken naar de natuur en de dingen om hen heen. De kinderen krijgen bij hun dwaaltocht door het park niet alleen een schatkaart waar de opdrachten op staan, ze krijgen ook een tasje mee met dingen die ze daarbij kunnen gebruiken: een insectenpotje, tekenblok, puntenslijper, kleurpotloden en twee rolletjes gekleurd tape. Daarmee wordt deze speurtocht voor de leerlingen nog leuker, spannender en interactiever.”

Vooral de vormgeving van het materiaal is bijzonder. Er staat een afbeelding op van een brief en er zijn allemaal witte stippellijnen te zien. De schatkaart blijkt langs die lijnen gevouwen te kunnen worden (er staan ook vouwaanwijzingen bij) tot een envelop. Als de leerling klaar is met de opdrachten, kan hij die envelop gebruiken voor een brief of een tekening die hij gemaakt heeft over wat hij het mooist of het leukst vond. De makers van de mooiste brief en tekening krijgen een verrassing. Er is maar een nadeel: de schatkaart is zo leuk, dat sommige kinderen hem misschien liever mee naar huis willen nemen. Dat is geen probleem, de brief of tekening mag ook in een gewone witte envelop in de brievenbus van de villa gestopt worden.

De schatkaart is er in twee uitvoeringen: een voor kinderen van 9 t/m 13 jaar en een eenvoudiger versie voor kinderen van 5 t/m 9 jaar (boven- en onderbouw van de basisschool). Het materiaal wordt gratis ter beschikking gesteld door Park Vijversburg en is verkrijgbaar vanaf het begin van de zomervakantie. Voor scholen, maar ook voor gezinnen met kinderen. De sluitingsdatum van de expositie is 31 oktober 2016. Meer informatie zie www.vijversburg.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels