Slauerhoff herdenking in dorpskerk Huizum

Publisearre op 14 september 2023

In de Dorpskerk Huizum wordt jaarlijks door een Nederlandse prominent de Slauerhoff Lezing gehouden, dit jaar is dat Arie Pos. Dit jaar is er een echte ‘Slauerhoff Herdenking’, omdat hij 125 jaar geleden geboren werd en zijn eerste dichtbundel Archipel 100 jaar geleden het licht zag. De herdenking vindt plaats op Slauerhoffs sterfdag: 5 oktober. Het werk van de in Leeuwarden geboren Jan Slauerhoff is in 26 talen vertaald, geen enkele Nederlandse dichter heeft zo’n internationale oriëntatie gehad.

Lezing

Arie Pos

Arie Pos woont sinds 1989 in Portugal en komt graag voor de gelegenheid over naar Huizum. De titel van zijn lezing is: Steeds weer de zee: zwerven als lust en noodlot. Het is een lezing in het kader van het thema ‘Op wereldreis met Slauerhoff’. Pos publiceerde boeken over Slauerhoff en is nu bekend als Komrij-biograaf. Hij studeerde Nederlands en Algemene Literatuur Wetenschap in Leiden en promoveerde in 2008 op een proefschrift over literaire chinoiserie. Hij doceerde Nederlandstalige letterkunde en cultuur aan de universiteiten van Coimbra, Lissabon en Porto en is literair vertaler.

Optredens

De veelzijdige singer-songwriter en dichter Jankobus Seunnenga, winnaar van de Ina Dammanprijs 2022, treedt na de pauze op met vijf Slauerhoff-gedichten die hij apart voor deze herdenking op muziek heeft gezet. Onder meer het gedicht Het einde, met de beroemde slotregel ‘Pas aan de laatste smalle ree van hout in zand’ zal ten gehore worden gebracht. Ook laat hij als toegift Komrij’s gedicht horen dat deel uitmaakt van de Leeuwarder poëzieroute. Seunnenga wordt begeleid door violist en gitarist Dick Vestdijk, de zoon van Simon Vestdijk die samen met Slauerhoff in Leeuwarden de Rijks-HBS bezocht.

Expositie

Bezoekers kunnen ook kennisnemen van een mini-expositie met kostbare Slauerhoffboeken.

Organisatie

Medeorganisator van de avond is de Stichting Herdenking Slauerhoff, die nieuw leven wordt ingeblazen. Voorzitter Evert Duintjer Tebbens licht toe welke plannen er in het verschiet liggen. Deze Slauerhoffherdenking trekt ook mensen van elders in Nederland, daarom wordt aangeraden tijdig een kaartje te kopen. De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor.

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen – op loopafstand en gratis – parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Meer informatie

www.dorpskerkhuizum.nl en www.facebook.com/dorpskerkhuizum.

 

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels