Muzyk en natoer op Schiermonnikoog Festival

Publisearre op 29 september 2022

Een eiland en muziek: een sublieme combinatie! Van 1 tot en met 6 oktober vindt de 21ste najaarseditie van het Schiermonnikoog Festival plaats. In een spannende wisselwerking tussen muziek en natuur ontdek je op het kleinste Waddeneiland musici en composities uit alle windstreken, masterclasses, documentaires, lezingen, sterrenwandelingen en natuurexcursies. Beleef het najaar omringd door driehonderd vogelsoorten, achttien kilometer strand en het door UNESCO beschermde wad. 

Na een culinair en muzikaal voorafje op vrijdag met een soloprogramma van harpist Remy van Kesteren, opent het Dianto Reed Quintet het festival officieel op zaterdag. De finalisten van Dutch Classical Talent 2022/23 spelen dan onder meer de wereldpremière van A Shimmering Light, een legende over een man die zich op een afgelegen eiland laat leiden door het licht van een vuurtoren. Het werk is in opdracht van het festival geschreven door de jonge Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi. Ook klinkt de Pianographe, een prijswinnend instrument dat de toekomst inkijkt door geluid en beeld samen een nieuwe wereld te laten creëren. Het instrument maakt voor het eerst de oversteek naar Nederland! 

Op het Waddeneiland kun je verder genieten van mezzosopraan Jard van Nes, die voor de 21ste keer openbare masterclasses geeft aan een nieuwe generatie zangtalenten, de documentaires Silence of the Tides en Schiermonnikoog in 1969, lezingen van Leo Samama en Geert Mak over Sovjetcomponisten en over historische aardverschuivingen, sterrenwandelingen, muzikale natuurexcursies met het Dianto Reed Quintet en slagwerker Dominique Vleeshouwers én concerten van zo’n zeventig eersteklas musici en toptalenten. 

 Zo speelt het wereldberoemde Quatuor Danel werken van Prokofiev en Weinberg, terwijl het jonge ADAM Quartet aansluit bij hun docenten voor een uitvoering van het geliefde strijkoctet van Felix Mendelssohn. Sopraan Laetitia Gerards, ook bekend van Wie is de Mol, schittert op het slotconcert, waar ze onder andere volksliederen van Berio zingt. 

Pianist Hannes Minnaar voert alle 24 preludes en fuga’s van Sjostakovitsj uit, altviolist Dana Zemtsov speelt muziek van Lera Auerbach, terwijl slagwerker Dominique Vleeshouwers percussie-instrumenten van over de hele wereld laat horen. Rémy Ballot, Iris Schützenberger, Stefanie Kropfreiter, Dana Zemtsov en Jeroen Reuling verkennen verder samen de grenzen van de kamermuziek in Bruckners befaamde strijkkwintet. 

De Oekraïense cellist Alekseij Shadrin zou afgelopen maart naar Schiermonnikoog komen voor een optreden, maar zat vast in zijn thuisland. Hij wist gelukkig te ontsnappen, werd een maand later vierde prijswinnaar bij de Koningin Elisabethwedstrijd en komt in oktober alsnog naar Schiermonnikoog. 

Lees meer op de website van Schiermonnikoog Festival.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels