Kill Your Darlings

Publisearre op 7 april 2014

NIELS LAHUIS –

De Beat Generation. Een term gelinkt aan enkele invloedrijke schrijvers, ontstaan vlak na de Tweede Wereldoorlog in New York. Kernleden zijn dichter Allen Ginsberg en de schrijvers Jack Kerouac en William S. Burroughs. Samen zijn ze verantwoordelijk voor Amerikaanse meesterwerken als Howl (Ginsberg), On The Road (Kerouac) en Naked Lunch (Burroughs).

De totstandkoming van deze Beat Generation staat centraal in Kill Your Darlings, de eerste volledige film van regisseur John Krokidas. De jonge Allen Ginsberg (gespeeld door Daniel Radcliffe) wordt gevolgd in zijn eerste jaar op Columbia University. Door een moeilijke thuissituatie ziet hij het als een bevrijding om het huis uit gaan en zijn intrek te nemen op de campus. Daar ontmoet hij de opstandige Lucien Carr, die hem meetrekt in het nachtleven van New York en introduceert bij de elitaire David Kammerer, de hevig door drugs beïnvloede William Burroughs en ouderejaars Jack Kerouac. Al gauw wordt duidelijk dat Carr en Kammerer een lange voorgeschiedenis hebben.

Kill Your Darlings moet het duidelijk niet hebben van Radcliffe’s acteerprestaties.

John Krokidas legt de focus echter op Ginsberg en diens homoseksuele gevoelens voor Lucien Carr. Opmerkelijk, want de relatie tussen diezelfde Carr en de mysterieuze David Kammerer biedt eigenlijk een interessanter perspectief. In plaats daarvan richt de filmmaker zich meer op Daniel Radcliffe. De Britse acteur speelt een zelfde soort rol als in, bijvoorbeeld, de Harry Potter films. Een ietwat verlegen type die zijn best doet om zelfverzekerd over te komen, maar het telkens net niet redt. Het personage van de echte Ginsberg biedt genoeg materiaal om de persoon intrigerend neer te zetten. Maar de uitvoering hiervan blijft achterwege. Kill Your Darlings moet het duidelijk niet hebben van Radcliffe’s acteerprestaties. Zijn tegenspelers daarentegen, en dan vooral Dane DeHaan (Carr), Michael C. Hall (Kammerer) en Ben Foster (Burroughs), zetten hun karakter juist wel sterk neer.

Van de laatste twee acteurs is dat wel een beetje te verwachten. Hall, Golden Globe winnaar en veelvuldig Emmy genomineerde, is vooral bekend vanwege zijn rol als seriemoordenaar Dexter Morgan in de televisieserie Dexter. Foster verdiende zijn sporen als doorgedraaid bendelid in de western 3:10 to Yuma. Maar de 27-jarige DeHaan is relatief onbekend in het gezelschap. Zijn vertolking van Lucien Carr maakt echter wel de meeste indruk in de film. De stoere, rebelse houding van Carr afgewisseld met een emotioneel hevig gekwelde geest, zet DeHaan feilloos neer. Het is één van de weinig échte hoogtepunten van Kill Your Darlings.

Want hoewel de sfeer van de jaren veertig erg passend wordt neergezet door middel van goede muziek en snelle montage, blijf je gedurende de hele film nieuwsgierig naar de precieze verhouding tussen Lucien Carr en David Kammerer. Deze vraag wordt slechts voor een klein deel (en vooral vluchtig) beantwoord tegen het einde van de film. Het verhaal van Ginsberg blijft het onderwerp van de film. Kill Your Darlings biedt daarom slechts een redelijk beeld van de totstandkoming van de Beat Generation. Redelijk, want er had veel meer ingezeten.


Kill Your Darlings is de komende week te zien bij Slieker Film in Leeuwarden

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels