Concert Kanako Inoue

Publisearre op 4 april 2017

ZANDER LAMME – 
De Japanse pianiste Kanako Inoue woont sinds een paar jaar in Cornwerd. Komend weekend, 8 en 9 april, geeft ze twee concerten in haar woonplaats.

De pianiste, haar partner Cor Meerding en hun dochtertje wonen aan de rand van het piepkleine Friese dorpje. Inoue en Meerding leerden elkaar kennen na de dood van Meerdings moeder. Voor haar afscheid wilde de familie een optreden van een pianist. “We hebben ook na die tijd contact gehouden en uiteindelijk een relatie gekregen.”

“Ze probeert de muziek zo vrij en ongedwongen mogelijk bij de mensen te brengen, zonder afstand te scheppen.”

Inoue groeide op in Ibaraki, Japan. Al op driejarige leeftijd ging ze met haar toen zesjarige broertje mee naar diens pianoles. “Ik genoot er echt van. Ieder kind vind het leuk om een beetje op een piano te kloppen. Maar er was een verschil met de oudere kinderen: ik kon toen ik drie jaar was al spelen zoals de kinderen van zes jaar.”

Dat viel ook Inoue’s eerste docenten op. Bij het muziekklasje werd ze doorverwezen naar een privédocent, maar ook die vond het leertempo opvallend hoog. Dus kwam ze terecht bij docenten die verbonden waren aan een conservatorium in Tokio, waar ze op haar vijftiende ook ging studeren.

En dat was eigenlijk helemaal niet wat haar moeder voor ogen had. “Mijn vader was altijd wel klassieke muziekfan. Hij vond het zo leuk, zo interessant, dat hij iets kon leren over muziek. Hij ging ook als enige vader mee naar de muziekschool” Voor de rest kwamen de kinderen allemaal met hun moeder. “Mijn moeder wilde dat ik een normale studie zou doen, normaal werk, misschien getrouwd met een goede man. Het idee van een normaal leven.”

Maar Inoue zette door. Nadat ze haar bachelor aan het conservatorium haalde bezocht ze een zomerschool in Oostenrijk vanwege haar interesse voor Europese klassieke muziek en met name Mozart. De gerenommeerde Nederlandse pianist Martyn van den Hoek hoorde haar daar en nodigde haar uit om in Utrecht een master te volgen aan het conservatorium.

Eigenlijk had ze het ook wel gehad met de muziek in Japan. “In het laatste jaar van het bachelorprogramma dacht ik: dit is niets voor mij. Je moest meer goede contacten met mensen hebben dan goed spelen.” Partner Meerding: “En het technische aspect is daar ook veel belangrijker dan het muzikale.”

Over de vraag wat het verschil dan eigenlijk is, moeten ze beide lang nadenken. Inoue: “Kijk als ik iets zeg” – ze begint monotoon en staccato te praten – “ik ben Kanako, hallo, nice to meet you, zoiets. Als ik het zo eentonig zeg, heb ik het perfect gezegd, maar toch is het moeilijk te begrijpen.” Meerding: “Met muzikaliteit kun je heel goed communiceren, met perfectie maak je alleen maar geluid. Je moet een verhaal vertellen. Met techniek speel je alleen de noten en met muziek maak je een verhaal.”

Na de pianomaster in Utrecht koos ze ervoor om ook nog fortepiano te gaan studeren bij Stanley Hoogland in Amsterdam. “Ik wilde in Nederland blijven en als buitenlander is dat niet zo makkelijk.” Een nieuwe opleiding bood uitkomst en bovendien is de pianomuziek van lievelingscomponist Mozart geschreven voor de fortepiano.

Sinds 2010 speelt Inoue veel met sopraan Bernadeta Astari, met wie ze ook optreedt in de kerk in Cornwerd. “Ik speelde eigenlijk vooral met strijkers. Nooit echt met zang. Ik heb niet zulke goede ervaringen gehad met zangers in Tokio.” Meerding: “Die hebben altijd een behoorlijk temperament.” Inoue imiteert met een venijnig stemmetje een zanger: “Ik kan niet met jou spelen, ga maar weg.” Weer normaal: “Daarom wilde ik nooit met zangers spelen.”

“Maar met Bernadeta was het goed. We speelden voor het eerst bij een masterclass in België, toen haar begeleider niet kon. Daarna zijn we meer en meer gaan spelen.”

De concerten in Cornwerd moeten de eersten in een reeks worden. In verschillende ensemblesamenstellingen wil Inoue een serie concerten houden. Voor iedereen. Meerding: “Ze probeert de muziek zo vrij en ongedwongen mogelijk bij de mensen te brengen, zonder afstand te scheppen.”

Beide optredens zijn in de Bonifaciuskerk in Cornwerd. Zaterdag 8 april om 20.00 uur is het concert met sopraan Astari. De pianiste en sopraan spelen Duitse, Nederlandse, Japanse en Indonesische liederen. Zondag 9 april om 11.00 uur is het concert voor kinderen baby’s en volwassen, waar muziek van onder meer Mozart en Schubert wordt gespeeld. Voor meer informatie: https://www.kanakoinoue.com.
Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels