Frysk Jeugd Orkest wint concours Jeugdsymfonieorkesten

ZANDER LAMME – 

Het Frysk Jeugd Orkest won dit weekend de finale van het vijfde Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Het orkest won in de Rotterdamse Doelen de eerste prijs in de categorie ‘jeugdorkest groot-symfonisch’ en versloeg daarmee Jeugd Symfonieorkest Bloembollenstreek. De achtkoppige jury onder leiding van Jan van den Eijnden (onder meer docent aan het Fontys Conservatorium) beoordeelde het orkest met 84,3 punten.

 

“Het voelde al als hoofdprijs om op zo’n dag in zo’n professionele omgeving te spelen.”

 

“We hebben super lekker gespeeld”, aldus dirigent Theo Brouwer. “Het is ook een fijne zaal om in te spelen. Het voelde al als hoofdprijs om op zo’n dag in zo’n professionele omgeving te spelen.” Tijdens de voorronde haalde zijn orkest 82,5 punten. Dat was beduidend meer dan de concurrenten in dezelfde categorie, dus Brouwer had de winst wel ‘een beetje verwacht’. “Maar iedereen speelde mooier dan in de voorronde.”

De zestig jonge, Friese musici speelden het vierde deel uit de negende symfonie (The New World Symphony) van Antonin Dvořák. Het orkest vroeg daarnaast oud-lid en componist Sipke Hoekstra speciaal voor het orkest een stuk te componeren. Met dat stuk, Saga, soundtrack to the life of a forgotten hero, won het orkest in de voorronde al 250 euro vanwege de originaliteit.

Aan het concours deden, verspreid over drie categorieën, tien jeugdsymfonieorkesten mee. In de voorrondes vielen vier orkesten af. In de twee andere categorieën wonnen in de finale het Amersfoorts Jeugd Orkest en het Arnhems Interscholair Orkest. In 2006 won het orkest de eerste editie van het concours. Drie jaar later grepen de Friezen in de finale naast de hoofdprijs. Het won toen wel de jongerenprijs.

Het Frysk Jeugd Orkest speelt de stukken van Dvořák en Hoekstra op 21 juni in De Harmonie in Leeuwarden. Op 28 juni is het orkest te beluisteren op het Oldehoofsterkerkhof tijdens het klassieke muziekfestival City Proms.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.