Explore the North doopt De Westerkerk om tot Podium Explore

Publisearre op 10 april 2024

Explore the North doopt De Westerkerk officieel om tot Podium Explore. In het prachtige pand in hartje Leeuwarden zien bezoekers de komende maanden een programma vol taaltovenaars, nationaal bekende theatergroepen, jonge woordkunstenaars, spoken word performances én verschillende programma’s in het bijbehorende café, in samenwerking met lokale partners. Vanaf vrijdag 19 april opent Podium Explore wekelijks elke vrijdag haar deuren van 12:00 tot 00:00 uur.


Programma op de vrijdagen – De Poezieboys, KRT en De Broeikas presenteert

In dit openingsjaar van Podium Explore wordt met name programma gepresenteerd op vrijdagen. Het startschot klinkt op vrijdag 19 april, er wordt dan afgetrapt met een poëtisch feestje door De Poezieboys: oude bekenden die inmiddels kind aan huis zijn in Leeuwarden. In hun nieuwe voorstelling PEREC neemt dit duo publiek mee in de wereld van de Franse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei komt de theatergroep Dood Paard de voorstelling Women in Troy, as told by our mothers spelen, deze presentatie vindt plaats in het kader van internationaal podiumkunstenfestival PAFFF. In dit stuk wordt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje verteld vanuit het perspectief van de vrouw.

De literaire popband KRT maakt op woensdag 15 mei een comeback met De Grote Krimp World Tour. Deze Explore the North-productie is eveneens onderdeel van PAFFF. Vrijdag 14 juni vindt onder de noemer ‘De Broeikas presenteert’ een avond met nieuw werk van de jonge, noordelijke makers Jens Huls, Caya Emmelkamp en Alexander Moto plaats. De programmalijn van De Broeikas festival, dat sinds afgelopen jaar onderdeel is van Explore the North, wordt hiermee door het gehele jaar heen verder uitgebreid.

Het café in Podium Explore is vanaf 19 april elke vrijdag geopend van 12:00 tot 00:00 uur. Bezoekers kunnen er zowel in de middag als in de avond genieten van een wekelijks wisselend menu en daarnaast is er programma te zien in zowel het café als op andere plekken in het pand.

Pay What You Can

In het kader van toegankelijkheid biedt Explore the North voor een aantal voorstellingen een Pay What You Can-systeem aan. Hiermee hebben bezoekers met wat meer financiën de mogelijkheid om een extra bijdrage te doen, zodat geïnteresseerden met een kleinere beurs juist tegen een lagere prijs kunnen meegenieten van het culturele aanbod.

De ontwikkeling van Podium Explore

Vanaf 1 januari kwam het beheer van de locatie volledig in handen van Explore the North. Hiermee volgt de organisatie Anne Madrid y Lopez en Johan de Vries op, die de plek in de afgelopen jaren enorm hebben ontwikkeld. Explore the North hield al kantoor in de kerk en de opening van Podium Explore is daarmee een logische vervolgstap in de ontwikkeling van de organisatie. De unieke locatie – een 17e eeuws gebouw en een van de mooiste zalen van het land – was al sinds jaar en dag een van de meest prachtige locaties van Explore the North Festival in november. De afgelopen jaren werd de plek steeds frequenter benut voor verschillende doeleinden vanuit Explore the North als productiehuis: van residenties door makers die aan Explore the North zijn verbonden tot lessentrajecten, workshops en verschillende formaten aan voorstellingen. De benedenzaal biedt mogelijkheid tot iets grotere producties en voorstellingen en andere plekken in het pand zoals het café en het atelier zijn geschikt voor kleinschaliger programma. Jonge, veelbelovende kunstenaars en hun diverse achterbannen krijgen binnen Podium Explore een plek in Leeuwarden en worden via hun eigen interesses bij de activiteiten betrokken. Van onderop wordt er op deze manier gebouwd aan een nieuwe, levendige plek in Leeuwarden met literatuur als rode draad. Deze levendige plek in komt hiermee nog verder tot bloei en wordt in de komende jaren verder ontwikkeld. 

Poëtisch feestje gebaseerd op vernieuwer in de literatuur

Vrijdag 19 april – De Poezieboys – PEREC

Op 19 april trapt Podium Explore haar programma officieel af met de voorstelling PEREC door De Poezieboys: een humoristische ode aan de bijzondere Franse schrijvers Georges Perec. Schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. In de speelse geest van Perec gaan Jos Nargy en Joep Hendricx op zoek naar nieuwe theatervormen die vertragen en publiek bewust maken van de aller normaalste dingen om ons heen. De Poezieboys werken al samen met Explore the North in onder andere de productie LORCA met Joost Oomen, die vorig jaar op Oerol in première ging, De Parade veroverde en later dit jaar in de theaters te zien is. De kaartverkoop voor PEREC is gestart en verloopt via explore-the-north.nl.

Mythische verhalen in samenwerking met PAFFF
Vrijdag 10 & zaterdag 11 mei – Dood Paard – Women in Troy, as wold by our mothers

Woensdag 15 mei – KRT – De Grote Krimp World Tour

In mei staan er twee onderdelen in het kader van het internationale podiumkunstenfestival PAFFF geprogrammeerd in Podium Explore: de literaire popband KRT maakt een comeback met hun voorstelling De Grote Krimp World Tour. Het is een literair popconcert als tegenmythe voor de mythe van de groei, door de gelegenheidsband van woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten. Een productie van Explore the North in samenwerking met vaste partner deBuren uit Brussel.

Het theatergezelschap Dood Paard neemt bezoekers mee in een verhaal over Troje in Women in Troy, as told by our mothers. Deze voorstelling vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik. De tekst is van de hand van de wereldberoemde Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. De kaartverkoop voor deze voorstellingen verloopt via https://harmonie.nl/pafff.

PAFFF is een samenwerking tussen De Harmonie, Arcadia en Explore the North. Het volledige festival vindt plaats van 10 t/m 19 mei.

Vrijdag 14 juni – De Broeikas-presenteert
Op vrijdag 14 juni is er een programma te zien met jonge makers tijdens ‘De Broeikas presenteert’. Deze programmalijn is speciaal bedoeld voor jonge, noordelijke makers die zich verder willen ontwikkelen. Jens Huls brengt een performance over Adam & Adam, hun oorspronkelijke zonden, queer resistance en de mythe van de zondvloed. Alexander Moto smeedt in zijn reflectieve hip-hop beats, pianospel, rap, zang en spoken word om tot een interdisciplinaire ervaring. Ook kunstenaar en theatervormgever Caya Emmelkamp toont deze avond nieuw werk, zij doet onderzoek naar herinneringen en het herbeleven van deze herinneringen.

Sinds 2023 is De Broeikas kunstenfestival officieel onderdeel van de festivalperiode van Explore the North in november. Met ‘De Broeikas presenteert’ wordt deze programmalijn waarbij jonge, noordelijke makers centraal staan, doorgezet in Podium Explore.

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels