‘Er is geen normaal’

Publisearre op 23 april 2013

SITO WIJNGAARDEN – 

Valentina Toth (18) fan Aldtsjerk brocht koartlyn har earste album út: ‘Hungarian Horizon‘. Dit bysûndere piano-talint wûn op jonge leeftyd al ferskate grutte muzykprizen lykas de earte priis en de publykspriis op it Nationale Prinses Christina Concours en de earste priis op it Internationale Muziekconcours yn Stockholm. Sa jong al in klassyk album op je namme hawwe, wat brocht har dêrta? 

“Ik werd al gevraagd toen ik 15 was. Toen heb ik heel lang getwijfeld. Ik was nog zo jong en vroeg me af of het niet veel te vroeg was. Er ging een hele lange tijd overheen voordat de CD daadwerkelijk werd opgenomen. Ik was bang dat ik er later met een ontevreden gevoel op zou gaan terugkijken, omdat ik mezelf dan ’te jong’ zou vinden. Ik heb toen gekozen voor repertoire waarvan ik dacht me ermee te kunnen onderscheiden: Bartók en Kodály, Hongaarse muziek. Ik vond dat ik geen bekende stukken op moest gaan nemen die veel pianisten ongetwijfeld duizend keer beter hadden kunnen spelen dan ik. Naast jonge muzikanten in de klassieke muziek, zijn er heel veel jonge popmuzikanten die nu al een CD uitbrengen. Vooral in het pop-circuit geldt: ‘hoe jonger, hoe beter.’ In mijn genre is dat echter minder; je kunt je hele leven doorleren. Op mijn leeftijd ben je nog maar een beginner, nog lang niet op je top.”

Hongaarse muziek om je te onderscheiden?
“Niet alleen daarom, maar ook omdat het Hongaarse muziek is. Ik ben zelf deels Hongaars, dus ik ben opgegroeid met die muziek. Het ligt heel dicht bij mijn hart en ik ben blij dat ik het heb mogen opnemen. De Hongaarse belevingswereld is voor mij heel anders dan de Nederlandse. Er is geen ‘normaal’; je emoties zijn altijd extreem. Dat zit ook in de muziek, ik kan er veel van mijn gevoelens in kwijt. Ook hou ik van de melodieën die veelal zijn gebaseerd op volksmuziek. Vaak volksliederen, dansen of gedichten.”

“Een van de stukken die ik heb opgenomen – Kódaly, 7 stukken op. 11, nr. 3 – is gebaseerd op een gedicht van Verlaine, ‘il pleut dans mon coeur, comme il pleut sur la ville.’ Dat maakt de muziek nog intenser. En ik hou ervan om het verhaal daarachter te laten uitkomen.”

Het gaat je allemaal wel voor de wind hè?
“Tot nu toe heb ik veel positieve geluiden gehoord over de CD, daar was ik erg blij mee. Er zijn al best wat CD’s verkocht, en ik ben al een paar keer op Radio 4 geweest. Spannend, maar fijn. Ik hoop dat het zo door zal blijven gaan. En dat ik er meer concerten mee kan krijgen. Dat is altijd leuk natuurlijk. ”

“Ik denk dat dit album succesvol zal zijn, omdat de muziek niet heel vaak opgenomen is en hopelijk omdat erin is terug te horen dat ik het zelf prachtige muziek vind. En ik hoop heel erg dat anderen dat ook vinden.”

“Ik ben er erg blij met de successen tot nu toe, maar ik ben nog maar net begonnen aan het conservatorium, ik zit nu in het eerste jaar. Dus ik besef dat er nog heel erg veel werk aan de winkel is. Dit is misschien een mooi opstapje. En ik heb ontzettend veel geleerd van het maken van deze CD. Maar ik ben er nog lang niet. Ooit hoop ik met een fijn gevoel terug te kijken naar deze CD.”

 

Mear witte oer Valentina Toth fan Aldtsjerk, sjoch ek ris op har webside. Of bestel har debút-cd ‘Hungarian Horizon’.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels