Grutte earen festival 2023
fotografy: Grutte earen festival 2023

Een buitenaardse belevenis bij de Grote Oren van Burum: Grutte Earen festival

Het bruist rondom de Grote Oren van Burum, want het intergalactische familiefestival Grutte Earen komt terug. Van 14 t/m 17 september kunnen bezoekers zich laten onderdompelen in een andere dimensie met spacecowboys en spoetnik, maanbewoners en marshmallows, astronauten en astronomen.

Ruimtesafari met het Grutte Earen orkest & Sirius en de Spacecowboy
Voor zowel jong en oud, de grutte en de lytse earen, zijn er boeiende theatervoorstellingen, zoals Sirius & de Spacecowboy (ontwikkeld door Firma Draaijer&deVries). Daarnaast is er de Ruimtesafari, waarbij bezoekers samen met andere overmoedige space toeristen onderdeel worden van een lancering naar de ruimte. Een ontdekkingstocht langs de Maan, het Heelal en het Zwarte Gat. De hoofdrol is weggelegd voor het Grutte Earen orkest, die de Ruimtesafari met live muziek ondersteunen. Dit orkest is speciaal opgericht voor het festival, samen met de federatie van muziekverenigingen de voormalige gemeente Kollumerland. Het orkest bestaat uit een mix van nieuwe talenten en leden van de verenigingen.

Grutte earen festival 2023

Grutte earen festival 2023

Govert Schilling, Lytse Earen programma & nachtwandelingen
Daarnaast geeft op zondag niemand minder dan wetenschapsjournalist Govert Schilling een bijzondere lunchlezing over de zoektocht naar buitenaards leven. Op zaterdag en zondagmiddag is er een uitgebreid programma voor de kinderen, geheel gratis. En terwijl het schemer langzaam donker wordt, kan er een nachtwandeling gemaakt worden met een astronoom en een dichter. Verder neemt Sies Krapvoor, voorheen werkzaam bij Staatsbosheer, bezoekers mee op natuurexpeditie naar een schilderachtig, Pompeblêd-vormige meer, liefkozend het “Meer van Galilea” genoemd door de lokale bevolking. Verder is er live muziek van Moonloops, Douwe Dykstra, Wondere Wouter, Timo de Jong en Dronkers&Alinda. ’s Avonds worden de sterren van de hemel gedanst tijdens de Silent Disco.

Open Dag Inmarsat (Iepen Earen) met bezoek van de commissaris van de Koning

Op zaterdag 16 september opent het naastgelegen Inmarsat de deuren voor het publiek. Vijftig jaar geleden, op 12 september 1973, opende Koningin Juliana de eerste schotelantenne, middels een telefoongesprek over de satelliet met de ambassadeur in Amerika. De commissaris van de Koning van provincie Fryslân, de heer Brok, zal een bezoek brengen aan dit bijzondere grondstation voor satellietcommunicatie. Een unieke kans voor iedereen om tussen de reusachtige oren te lopen, contact te maken met een satelliet op duizenden kilometers hoogte of een kijkje te nemen in de controlekamer.

Samen met de buurt
Één van de belangrijkste aspecten van het festival is dat de omgeving erbij betrokken wordt. “We willen het festival zoveel mogelijk inbedden in de gemeenschap. Daarom werken we samen met een werkgroep van omwonenden. De groep denkt mee in het programma en is betrokken bij de uitvoering. Van de aankleding van het festivalterrein tot het bedenken van een programma voor de Lytse Earen. En er is in samenwerking met Nij Talint zelfs een Grutte Earen orkest ontstaan van mensen die altijd al een instrument willen bespelen. Zij treden op tijdens de Ruimtesafari,” aldus Eline de Vries, oprichter van het festival. In het festivalhart zorgt GenietLokaal elke dag voor lekkere hapjes en diner bij pop-up restaurant Satel-ite.

Het festivalterrein en de Open Dag ‘Iepen Earen’ zijn vrij toegankelijk. Voor een aantal activiteiten tijdens het festival is een ticket nodig. Bekijk grutteearen.nl voor het volledige programma.

Grutte earen festival 2023

Grutte earen festival 2023

Comments
Ien reaksje oan “Een buitenaardse belevenis bij de Grote Oren van Burum: Grutte Earen festival”
  1. Frâns schreef:

    Slút de nachtkuier fan healwei tsienen oan op de romtesafarie fan 8 ûre op tongersdei yn Burum?

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.