‘De woorden en muziek komen vanzelf.’

Publisearre op 22 december 2015

FROUKJE SYTSMA – 

Muzikant Robert Dorn (1984) uit Leeuwarden stal zo’n tien jaar geleden de show met spetterende optredens met zijn dance- en percussieduo Ecoustic. Hij stond ermee in de Heineken Music Hall als finale act bij het concert van Jeroen van der Boom. Na een periode van zelf veel op het podium staan, richt Robert zich nu vooral op zijn werkzaamheden als producer en componist. Zo werd het liedje ‘Around’, dat namens Nederland klonk op het Junior Eurovisie Songfestival 2014 in Malta, mede door hem op Friese bodem geschreven. Ook de gelijknamige soundtrack van de Nederlandse film ‘Smoorverliefd’ uit 2013 met Anna Drijver, Johnny de Mol en Pierre Bokma is van Roberts hand.

Half april stonden de zangers van de Rotterdamse boyband Romeo nog in zijn studio om hun nieuwste single op te nemen. De jongens werden in 1998 bekend met hun single ‘Coming Home’ en werken nu samen met Robert Dorn aan hun comeback. Ook zangeres en musicalactrice Antje Monteiro weet de studio van Robert te vinden voor haar nieuwe plaat.

Robert: ‘Na mijn afstuderen aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden moedigden mensen mij aan om vooral naar de Randstad te gaan. Daar zouden de grote kansen liggen. Toch wilde ik liever in het noorden blijven om van daaruit aan mijn projecten te werken. Ik ben heel blij dat ik altijd mijn eigen koers ben blijven varen. De investeringen die ik de afgelopen tien jaar heb gedaan, betalen zich nu terug. Muzikanten buiten Fryslân vragen mij steeds vaker om voor hen te schrijven en ook komen mensen nu naar mijn studio in Leeuwarden toe.’

Met veel enthousiasme vertelt Robert over zijn grote passie in het leven: de muziek. ‘Van huis uit ben ik drummer, maar door de popacademie ben ik uitgedaagd om me ook in andere disciplines te ontwikkelen. Met name in het zelf creëren van nieuwe muziek en zelfstandig ondernemen.’ Daarnaast is Robert niet alleen als drummer, maar ook als pianist, gitarist of achtergrondzanger op het podium te vinden. ‘Het ondernemerschap staat bij de popacademie hoog in het vaandel. Ik heb daar als afgestudeerd drummer en componist veel profijt van. Ik componeer, schrijf liedjes en neem het in mijn eigen studio op. Ook vind ik het super om er zelf videoclips bij te maken.’ Hij houdt de touwtjes graag stevig in eigen handen. ‘Dat is soms ook wel een valkuil. Gaandeweg ben ik mensen om me heen gaan verzamelen die begrijpen wat ik doe en hoe ik werk, en die me daarin perfect aanvullen.’

De passie voor het drummen zit er al vroeg in. ‘Volgens de verhalen van mijn moeder tekende ik op de kleuterschool alleen maar drumstellen. Toen de juf mij uit pure wanhoop maar eens in de bouwhoek zette, maakte ik daar van blokken een drumstel’, vertelt Robert lachend. Als zevenjarig jongetje sluit Robert zich aan bij een showband in Leeuwarden en krijgt hij drumles op de muziekschool. Waar z’n muzikaliteit precies vandaan komt, kan Robert niet met zekerheid zeggen. ‘Mijn beide opa’s zijn wel erg muzikaal, maar verder heb ik geen muzikanten in de familie.’

Zijn hobby neemt door de jaren heen steeds serieuzere vormen aan. ‘Samen met percussionist Wandert Schaafsma begon ik in mijn examenjaar van de havo een dance- en percussieduo onder de naam Ecoustic.’ De act is vergelijkbaar met het Deense Safri Duo. ‘We hebben samen heel veel opgetreden op uiteenlopende shows. Van bedrijfsevenementen tot water- en lasershows. We worden nu, na al die jaren, nog wel eens gevraagd om op te treden. Daarnaast speel ik nog regelmatig zelf als percussionist samen met dj’s in clubs.’

 

Musicaltour ‘Turks Fruit’
Een belangrijk moment in Roberts muzikale carrière is zonder twijfel de musicaltour ‘Turks Fruit’. In de periode van november 2005 tot en met mei 2006 staat Robert als 20-jarige student op het podium als live drummer van deze musical. Acteurs (wijlen) Antonie Kamerling en Jelka van Houten vertolkten daarin de hoofdrollen. ‘“Turks Fruit” zie ik als mijn grote muzikale vuurdoop. Door heel Nederland hebben we zo’n 170 shows gegeven.’ Robert verbaast zich er nog wel eens over hoe hij als drummer bij ‘Turks Fruit’ terecht is gekomen. ‘In die tijd leerde ik de Friese producer Jan Tekstra kennen, die de muzikale leiding had bij die musical. Hij verzorgde op de popacademie een workshop. Blijkbaar ben ik hem destijds opgevallen, want hij vroeg mij daarna of ik ook auditie wilde doen om live te drummen tijdens de tour.’

En zo staat Robert opeens als student tussen ervaren muzikanten en acteurs. De repetities en de tour zijn voor hem een periode van keihard werken. ‘Ik had deze tour voor geen goud willen missen. Je stapt opeens een heel ander muzikaal segment binnen: van bandprojecten binnen de muziekopleiding en optredens op kleine schaal naar onderdeel zijn van een grote productie.’ Met Ecoustic en andere bandjes deed hij veel podiumervaring op, toch was juist deze musicaltour een behoorlijke vuurdoop. ‘Het voelde alsof ik iedere avond examen moest doen. Bij ieder optreden ervoer ik zo’n enorme prestatiedrang. Ik heb geen avond op het podium gestaan zonder die gezonde spanning te voelen bij de inzet van de eerste noten. Ik stond te spelen met topmuzikanten die zo’n vijf tot tien jaar muzikale voorsprong op mij hadden. Daardoor heb ik op deze tour enorm veel ervaring opgedaan.’

Na de musicaltour belandt Robert enigszins in een gat. ‘Je staat avond na avond op de planken, ziet in een half jaar tijd alle grote theaters van Nederland en dan opeens is alle drukte voorbij. Door deze tour ben ik muzikaal erg gegroeid, maar na zoveel gespeeld te hebben, begon het bij mij erg te knagen. Ik had heel erg de behoefte om zelf liedjes te componeren en te schrijven.’ Robert schrijft eerst alleen in het Engels, maar beseft dat het schrijven in zijn moedertaal veel intiemer is. ‘Toen ik het album “Room For Squares” van John Mayer grijs had gedraaid, besefte ik dat ik als Nederlander nooit zulke briljante Engelse teksten zou kunnen schrijven als een native speaker van het Engels.’

Inspiratie voor zijn liedjes haalt hij uit wat hij zelf beleeft en uit wat hij om zich heen ziet en hoort. ‘Onbewust observeer ik wat er allemaal in mijn omgeving gebeurt en natuurlijk maak je zelf ook wel eens wat mee. De woorden en de muziek komen eigenlijk altijd vanzelf. Alsof het in de lucht hangt, totdat het mijn aandacht vangt.’ De vergelijking met John Ewbank, de liedjesschrijver van Marco Borsato, heeft Robert al meer dan eens gehoord. ‘Wellicht komt dat doordat mijn muzikale wortels bij een showband liggen. Ieder arrangementdetail is daarbij belangrijk, net zoals dat in de klassieke muziek geldt. Als er iemand in Nederland is bij wie de composities zo gedetailleerd en zelfs geraffineerd in elkaar zitten, dan is het John Ewbank wel’, zegt Robert.

‘Wanneer ik een liedje schrijf, dan hoor ik tijdens het componeren het eindresultaat al bijna helemaal in mijn hoofd.’ Dat is ook een reden waarom Robert zelf een studio aan huis heeft gebouwd. ‘Ik wil tijdens het schrijven alles wat ik erbij hoor direct zo goed mogelijk op kunnen nemen.’ De teksten van Robert zijn erg beschrijvend. ‘Op de middelbare school zeiden klasgenoten ook wel eens dat ik een groot vocabulaire had en woordenboektaal sprak. Ik spreek en schrijf schijnbaar heel beeldend.’

Hij componeert zelf dan graag liedjes, de uitvoering laat hij liever aan anderen over. Robert benadert in 2008 Idols-kandidaat Ferry Doedens uit Drachten – met name bekend als Lucas uit Goede Tijden, Slechte Tijden – om zijn liedjes te zingen. ‘Samen waren we hartstikke leuk met muziek bezig, maar Ferry had door zijn acteerwerk steeds minder tijd. Uiteindelijk hebben we nog drie Nederlandstalige singles opgenomen en uitgebracht.’

Robert gaat daarom op zoek naar een andere zanger die zijn project kan vertolken. In Pieter van der Zweep uit Delfzijl vindt hij een goede opvolger van Ferry Doedens. Binnen drie weken spelen ze al bij Carlo & Irene in ‘Life 4 You’ op RTL4. ‘Dat was met een Engelstalig liedje. Later schreef ik uitsluitend nog Nederlandstalige liedjes voor Pieter.’ Radiozender 100% NL merkt het duo vervolgens op en draait bijna alle singles van Pieter op hun station. ‘De laatste single “Je Neemt Me Mee” staat al maanden in hun lijst en is nog steeds op de radio te horen.’

 

Jubileumlied 100% NL
Wanneer 100% NL vijf jaar bestaat, krijgt Robert het verzoek om een jubileumlied voor de zender te schrijven. Hij maakt het liedje ‘Vijf jaar’ en laat het inzingen door Pieter. Daarna wordt zangeres Do benaderd. ‘Toen ze het liedje hoorde was ze meteen enthousiast.’ Uiteindelijk besluit 100% NL dat Do en Pieter het als duet gaan zingen.

Ook al werkt Robert veel vanuit zijn studio in Leeuwarden, toch weet hij de muziekwereld in de Randstad wel te bereiken met zijn liedjes. Eind 2008 zochten de Toppers, bestaande uit Gordon, Gerard Joling en René Froger, een liedje waarmee ze aan het songfestival in Moskou konden meedoen. ‘Samen met oud-studiegenoot Rutger Kanis heb ik toen een liedje ingezonden. Ons liedje “Our Night” werd samen met nog vijf liedjes uit de 350 inzendingen geselecteerd. Helaas vielen we uiteindelijk buiten de boot, maar ik vond het al een overwinning dat ons liedje live werd uitgevoerd in Hilversum tijdens de uitzending van het Nationaal Songfestival.’

 

Hoger op de muzikale ladder
Het is hem niet om de roem te doen, maakt Robert duidelijk. ‘Ik maak muziek omdat dat is wat ik het allerliefste doe. Ik hoef geen bakken met geld te verdienen of aan de top te staan met mijn muziek, als ik uiteindelijk maar erkenning voor mijn muziek krijg. Dat ik in mijn gevoel wordt bevestigd dat een liedje dat ik zelf goed vind ook door anderen wordt gewaardeerd.’ Hij zou het dan ook fantastisch vinden als zijn liedjes uiteindelijk ook op andere Nederlandse radiozenders te horen zouden zijn. ‘Ik zet mijn lijn in de muziek gewoon door. Daarmee hoop ik stukje bij beetje steeds een trede hoger op de ladder te komen.’

 

Earder ferskynd yn de Moanne, 14 (2015), 3 (septimber), s. 22-25.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels