De mooiste openluchttentoonstelling van Fryslân

Publisearre op 20 december 2017

MARITA DE JONG – 

Al drie keer eerder organiseerde Marten Sale Brouwer (Manna Ori) de Kunstroute in Leeuwarden. Er deden in eerdere edities, in 2000, 2002 en 2004, zo’n 70 kunstenaars, dichters en amateurs aan mee evenals leerlingen van 19 basisscholen uit en rondom Leeuwarden. Ze maakten honderden schilderijen, die drie maanden lang aan de kades van de grachten, boven winkels en aan woonhuizen door de hele binnenstad van Leeuwarden te zien waren. In 2018 gaat dat opnieuw gebeuren. Dan wil Brouwer, in het kader van LF 2018, de mooiste openluchttentoonstelling van Fryslân maken.

 

“Er doen nu al 50 kunstenaars mee en zeven dichters en ik hoop dat dat aantal de komende maanden verder groeit.”

 

Brouwer woont al zeven jaar in Osaka, maar is in 1969 geboren in Trynwâlden. Hij komt uit een creatief gezin waarin werd gemusiceerd, geschilderd en gefotografeerd. In Oudkerk richtte de jonge Brouwer al eens een compleet muziekmuseum in. “Mijn vader had een boek waar alle foto’s van de instrumenten in stonden. Die heb ik allemaal uitgeknipt, vitrines ontworpen op papier en de instrumenten er in geplakt.”

Die ervaring gebruikt hij ook bij het samenstellen van Kunstroute. “Van alle 232 panden die langs de route staan, heb ik foto’s gemaakt. Als ik straks de afbeeldingen van de schilderijen uitprint, is dat eigenlijk een soortgelijke methode.” Hij heeft nog niet overal toestemming gevraagd om te mogen exposeren. Daarom komt hij op 11 december even over vanuit Japan.

Hij is daar inmiddels een gerespecteerd origami-kunstenaar. Met die Japanse papiervouwkunst is hij op zijn 21e jaar begonnen. “Ik had nooit van mezelf gedacht dat ik ooit naar Japan zou gaan. Ik ben dyslectisch en als ik had geweten hoe moeilijk de taal was, had ik het waarschijnlijk niet aangedurfd.” Ondanks het feit dat hij de taal niet machtig is, heeft hij er contacten te over, geeft hij op diverse plekken les, houdt hij er lezingen en exposeert hij er. “Mensen die ik daar tegenkom, bewonderen mijn werklust en inzet. Ik uit mij in de kunst. Voor mij voelt het niet als werk. Het is meer een manier om mijzelf bezig te houden, vaak wel zestien uur per dag. Als ik ga slapen en de volgende morgen wakker wordt, dan zie ik alles wat ik de dag daarvoor heb gemaakt. Alsof het elke dag Kerstmis is en ik cadeautjes krijg.”

De band met Fryslân is door zijn vertrek alleen maar sterker geworden. Dat is één van de redenen, dat hij de Kunstroute opnieuw wil organiseren. “Vaak besef je pas hoe mooi en bijzonder iets is of hoeveel je van iets houdt, als het er niet meer is.” De deelnemers bereikt hij door mond-tot-mond reclame. “Er doen nu al 50 kunstenaars mee en zeven dichters en ik hoop dat dat aantal de komende maanden verder groeit. Vanaf 1 januari 2018 wordt de kunstroute in gedeelten opgebouwd. Dan zullen de eerste schilderijen en gedichten een plek krijgen en daarna komt er elke 2 maanden nieuw werk bij.”

In Japan hebben zich 7 kunstenaars en 40 dichters gemeld. “De reacties zijn positief. Ze vinden het heel bijzonder om hier aan mee te doen. Ook ben ik inmiddels in gesprek met de Kunstacademie in Osaka.”

Brouwer hoopt ook deze keer weer veel basisscholen te interesseren. Hij vindt creativiteit heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. “Ook voor volwassenen trouwens. Of het nou schilderen, dichten, muziek of iets anders is, dat maakt niet uit.” In het verlengde daarvan heeft hij zich tevens ontpopt als vredesactivist. Niet door in demonstraties mee te lopen maar gewoon door bij zichzelf te beginnen. “Als je geen vrede hebt met jezelf, hoe kun je het dan van een ander verwachten? Op de grote processen kan ik, als individu, geen invloed uitoefenen. Daarom hou ik het klein en probeer kinderen en volwassenen die ik tegenkom te inspireren.”

De 20 mooiste schilderijen zullen na de kunstroute ook in Japan te zien zijn op meerdere tentoonstellingen. De winnaar van het mooiste schilderij van Friesland wint een reis naar Japan om daarbij te zijn. De maker van het mooiste schilderij van Fryslân wordt op 7 april bekend gemaakt, tijdens de opening van de Kunstroute.

 

Dichters en kunstenaars kunnen zich nog steeds aanmelden door een mailtje te sturen naar: mannaori@gmail.com. Kijk ook op: https://spelendnaarvrede.nl/.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels