fotografy: Dirk van Ginkel

Contrastrijke expositie ‘Vrouwen door vrouwen’

VANESSA SMITH – 

Zondag 18 oktober was de opening van de expositie ‘Vrouwen door vrouwen’ in de Roos van Tudor in Leeuwarden. Er is zeer uiteenlopend werk te zien van zes bekende en minder bekende vrouwelijke kunstenaars. Er is grafiek te zien van José Witteveen, schilderijen van Eline Jansen, fotografie van Alex Koeleman en Saskia Wagenvoort, tekeningen van Ra van der Hoek en een video en foto’s van Lotte Middendorp.

Elk jaar organiseert galerie De Roos van Tudor een expositie rondom het thema vrouwen. Galeriehoudster Anita van Os licht toe: “Ik vind vrouwen een mooi onderwerp in de kunst. Dit jaar wilde ik graag het werk van Saskia Wagenvoort introduceren, een nieuwe kunstenares voor mij. Zij bewerkt foto’s van vrouwelijke modellen op een hele eigenzinnige manier. En Alex Koeleman had recent een bijzondere fotoserie gemaakt van misbruikte meisjes in opvangcentra in Zuidoost-Azië in samenwerking met Terre des Hommes. Zo kwam ik op de titel ‘Vrouwen door vrouwen’. Daar heb ik vervolgens passend werk bij gezocht van andere kunstenaressen die verbonden zijn aan mijn galerie.”

 

Van Os: “Ik vind het leuk om werk te laten zien dat is gemaakt met verschillende technieken. En op zo’n manier dat het verwondering opwekt bij de bezoekers.”

 

Het is een expositie geworden met heel uiteenlopend werk dat ook nog eens een heel verschillende uitstraling heeft. Het enige gemeenschappelijke kenmerk is het thema.

Van Os: “Ik vind het leuk om werk te laten zien dat is gemaakt met verschillende technieken. En op zo’n manier dat het verwondering opwekt bij de bezoekers. Ik hou niet van één bepaalde stijl, maar juist van diversiteit. Ik vind het interessant om elke kunstenaar met zijn eigen kwaliteiten en sfeer te presenteren.”


Foto’s borduren
Er hangen vier foto’s van Saskia Wagenvoort op de expositie: twee oudere en twee recente. Bij het oudere werk zijn de foto’s afgedrukt op doek en zijn de afbeeldingen zacht, bijna dromerig. Haar nieuwste werk liet ze afdrukken op metaal met als resultaat hele scherpe beelden die bijna geëmailleerd lijken. Ze krijgen daardoor nog meer zeggingskracht.

De onderwerpen zijn hetzelfde: vrouwelijke modellen die door Wagenvoort gefotografeerd worden, waarna ze de foto’s bewerkt door er halskettingen, broches of sluiers in te verwerken, of de foto’s te voorzien van borduurwerk. Ze omschrijft haar werk zelf als ‘mixed en stiched photography’.

Wagenvoort: “Ik gebruik daarvoor geen computer met beeldbewerkingssoftware. De bewerkingen maak ik fysiek: ik borduur en plak materialen op de oorspronkelijke foto’s, waarna ik de foto’s voor een tweede keer fotografeer. Daarna laat ik ze op groot formaat afdrukken.”

Het levert bijzondere beelden op met een heel eigen signatuur.

De iPad tekeningen van Ra van der Hoek zijn wel gemaakt met behulp van een computer. Het zijn afdrukken op een klein formaat met uitbundige kleuren en vormen. Er hangen er 30 netjes naast en boven elkaar gerangschikt aan de muur, waardoor de beelden elkaar versterken. Hoewel ze ook op zichzelf kunnen staan, vormen ze tezamen een veelkleurig en aantrekkelijk wandvullend kunstwerk. De kleuren zijn fel, soms bijna fluorescerend. Een van de bezoekers, een ontwerper, vroeg zich bewonderend af hoe zij deze kleuren uit haar printer had weten te toveren.


Specials

Er is ook nog werk te zien van drie gasten: houten beelden van Hanneke Roelofsen, textieldesign en objecten van glas van Ingrid Beemsterboer. Het is de eerste keer dat de galerie glaskunst exposeert.

Van Os: “Ik had mij deze zomer voorgenomen wat nieuwe dingen te doen. Ik ben begonnen met design: sjaals en accessoires van Teigetje en Woelrat. Het publiek reageerde hier heel positief op en ik laat het werk ook nu weer zien als special. Nieuw is deze keer de glaskunst en bij de volgende tentoonstelling breng ik veel keramiek. Dus ik wil andere dingen gaan doen dan ik normaal deed. Naast hangend werk ook aandacht voor design en staande objecten. Het is voor de vaste bezoekers bovendien leuk om weer eens wat anders te zien.”

De expositie is nog te zien tot 22 november.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.