Ambassadeur van de Vrijheid Kaspar opent Bevrijdingsfestival

Publisearre op 26 april 2024

Kaspar opent Bevrijdingsfestival Fryslân als Friese Ambassadeur van de Vrijheid. Dat doet hij samen met zeven andere muzikanten op mainstage, nadat het bevrijdingsvuur is ontstoken. Hij hoopt met zijn muziek zijn publiek uit te nodigen op zoek te gaan naar innerlijke vrijheid.

Vrijheid is voor Kaspar iets heel persoonlijks. Het gevoel van vrijheid na een oorlogssituatie ken ik niet. Ik kan me niet goed voorstellen hoe ik me zou voelen in een situatie waarin ik niet kan gaan en staan waar ik zou willen. Die belemmering in vrijheid op innerlijk vlak ken ik zelf wel heel goed, ik ben daar iedere dag mee bezig.’

Wiebe Kaspers (Jorwert, 1990) heeft ruim 15 jaar ervaring als muzikant en liedjesschrijver. Sinds oktober 2022 doet hij dat onder de naam Kaspar. Als Ambassadeur van de Vrijheid op Bevrijdingsfestival Fryslân optreden, noemt hij een bekroning op zijn werk. ‘Dat ik ook op 4 mei tijdens de provinciale dodenherdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden mag optreden, vind ik een eer.’ Kaspar kiest ervoor zijn muziek te maken met muzikanten die daar het beste bij passen. Hij kan een song klein houden, zo speelt hij No-mans-land op 4 mei met een violiste en een gitarist. Op 5 mei pakt hij groots uit, met een 8-koppige formatie.

Kaspar maakt als veelzijdig muzikant popmuziek met symfonische invloeden. Ik verwerk het liefst processen van persoonlijke ontwikkeling in mijn songs’, vertelt hij over zijn muziek. Momenteel is dat de zoektocht naar persoonlijke vrijheid. Gedachten over wat anderen denken, die behoorlijk belemmerend zijn voor mijn eigen geluk. Bij mij zit dat diep. Daar ben ik heel duidelijk als kind al aan begonnen, en het wordt nu tijd om de overtuigingen die daar onder zitten los te laten.’

Door over zon proces te zingen, en die songs op een album uit te brengen hoopt Kaspar bij te dragen in persoonlijke processen van anderen. Soms is het een los moment uit zon proces dat in een nummer de leidraad is, en een andere keer beschrijf ik juist het een langer deel van het proces. Als ik mijn eigen ervaringen op muziek zet, voelt het alsof ik een hoofdstuk in dat proces afsluit. Ik denk, wanneer je je bewust bent van een grote innerlijke vrijheid, dat je jezelf dan ontzettend goed kan ontplooien. Ik zou het fantastisch vinden dat ik anderen met mijn muziek kan uitnodigen om ook die vrijheid op te zoeken.’

Aginda

2 mei | 19:30 – Huiskamerconcert Oekraïnse vluchtelingen – besloten

 

4 mei | 19:30- Provinciale Dodenherdenking

 

5 mei | 13:15 – Bevrijdingsfestival Fryslân

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels