Trijentweintich – 23tich

Publisearre op 17 april 2015

TAMARA SCHOPPERT – 

Je bent een jonge vrouw van drieëntwintig. Je hebt zo je plannen en misschien ook verwachtingen van hoe je leven er uit gaat zien. De vraag om nu het land te gaan besturen, verwacht je waarschijnlijk niet.

Maria Louise overkwam dit wel. Haar man, de 24 jarige stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe kwam om. Ze waren net twee jaar getrouwd. Zijn opvolger, hun zoontje, was op dat moment nog op komst. Na zijn geboorte en met al een dochtertje van een jaar, werd Maria Louise van Hessen-Kassel, op haar drieëntwintigste, regentes en moest daarnaast de belangen en het aanzien van het Huis Oranje verdedigen.

Zouden wij dat vandaag de dag aandurven? Vertrouwen wij onze jonge vrouwen het bestuur over ons land toe, of zien we hen nog als onze kinderen? En zij zelf? Wat zijn hun plannen? Hoe sterk vinden zij zichzelf?

 

Ontstaan 23tich
De jonge leeftijd waarop Maria Louise het stadhouderschap van haar gestorven man overnam, fascineerde theatermaakster Tamara Schoppert: ‘Laat het eens tot je doordringen: een jonge meid van drieëntwintig die het noodgedwongen voor het zeggen heeft! De wereld is veranderd, natuurlijk, en dat het besturen van een land nu een ander verhaal is dan in Maria Louises tijd, geloof ik meteen. Maar die jonge leeftijd, die blijft zo spannend.’

Hoe kijken wij naar onze drieëntwintig jarigen? In 23tich hopen we de kracht van jonge vrouwen te laten zien. We willen onszelf bewust maken van onze blik op hen, en ons afvragen hoe we zelf waren op die leeftijd: wat durfden wij aan toen we zo jong waren?

 

Portretten en interviews
23tich is een fotoserie van acht portretten van jonge vrouwen die in 2015, net als de jonge stadhoudster Maria Louise, drieëntwintig jaar zijn en in Leeuwarden wonen en werken of studeren.

Fotografe Tryntsje Nauta is op zoek gegaan naar de potentiële Maria Louises van onze tijd. Ze portretteert hen in hun eigen omgeving. Zoals zij zichzelf zien, kunnen we naar hen kijken. Grytsje Klijnstra interviewde de geportretteerden: Hoe sterk vinden zij zichzelf en wat zien zij voor zichzelf weggelegd of hopen zij te doen met hun leven?

 

Straatexpositie
Maria Louise kreeg niet voor niets de liefkozende bijnaam Marijke Meu (tante Marijke): zij doorbrak de verhevenheid die de adel zich aanmat. Ze was een bereikbaar bestuurder en daardoor geliefd onder het volk in de straten.

Dit inspireerde ons om de acht foto’s met quotes ook voor iedereen toegankelijk te laten zijn: de portretten en quotes worden tussen 9 april en eind september 2015 ‘wild geplakt’ in Leeuwarden, Oranjewoud/Heerenveen, Ameland en tenslotte weer in Leeuwarden. Noem het een straatexpositie. Daarnaast plaatst de Moanne op deze plek de komende acht weken een portret en interview. In de papieren editie van mei worden ze alle acht afgedrukt.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels