The Gambler

Publisearre op 2 juli 2015

PIETER VINK – 

‘Gokken met geleend geld om je schulden af te lossen’. Dat is hoe docent Jim Bennet met zijn schulden omgaat. The Gambler is alweer de derde film van regisseur Ruper Wyatt, die onder meer de succesvolle ‘Rise of the Planet of the Apes’ op zijn naam heeft staan. Voor zijn nieuwe film heeft Wyatt twee bekende Hollywood-acteurs weten te strikken: Mark Walhberg (o.a. ‘The Fighter’ en ‘The Italian Job’) en John Goodman (o.a. ‘The Big Lebowski’ en ‘Argo’).

 

Mark Wahlberg vertolkt deze rol een beetje op de automatische piloot.

 

De film gaat over docent Jim Bennet (Mark Walhberg), die lijdt aan een uit de hand gelopen gokverslaving. De risicozoekende Jim speelt dan ook het liefst met bedragen die hij zich eigenlijk niet kan veroorloven. Hierdoor is hij al gauw in de schulden terecht gekomen. Zijn tactiek, om met geleend geld te gaan gokken om zijn schulden af te lossen, is echter niet zo succesvol. Het gevolg is dat hij geld verschuldigd is aan diverse geldwoekeraars, bij wie je liever niet in het krijt staat.

Deze film, een remake van de gelijknamige film uit 1974 met Karel Reisz als regisseur, wil laten zien in wat voor doolhof iemand terechtkomt als je gokschulden hebt bij de verkeerde mensen. Dit is meteen ook het sterkste punt van de film. Je ziet heel mooi de ontwikkeling van het personage Jim in dit proces. In het begin heeft hij een nogal nonchalante houding tegenover zijn schuldeisers. Hij vertoont lichtelijk suïcidaal gedrag en is daardoor niet bang voor de gevolgen van zijn schulden. Die houding verandert echter als de geldwoekeraars mensen uit zijn directe omgeving beginnen te bedreigen.

Mark Wahlberg vertolkt deze rol een beetje op de automatische piloot. Zijn acteerprestaties zijn de gehele film niet ondermaats, maar hij stijgt ook niet boven zichzelf uit. Ook John Goodman, die één van de geldwoekeraars speelt, is niet optimaal benut voor deze film. Zijn algehele verschijning is zelfs wat aan de korte kant. Vaak speelt John Goodman interessante rollen die altijd iets unieks hebben. In ‘The Gambler’ heeft zijn personage ook die potentie, maar die blijft onbenut. Ook zitten er personages in de film, zoals een studente van John die een oogje heeft op hem, die compleet overbodig zijn en weinig tot niks toevoegen aan de film.

Alles bij elkaar is ‘The Gambler’ een vermakelijke film die de aandacht van de kijker wel weet vast te houden, zeker in de ontknoping. Er zit wel een aantal haken en ogen aan die opgelost hadden kunnen worden door een iets beter uitgeschreven script. Sommige personages hebben onnodig aandacht kregen, terwijl andere personages te weinig uit de verf komen. Gegokt en niet helemaal gewonnen.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels