Prozazomer LC en de Moanne: ‘De kloof (4)’: Mees van Rijswijk

Dizze simmer publisearje de Leeuwarder Courant en literêr tiidskrift de Moanne seis koarte ferhalen, lietteksten en gedichten fan oanstoarmjend Frysk skriuwtalint. De skriuwers bûgden har oer it tema ‘de kleau – de kloof’. Hjoed de fierde bydrage, de spoken word tekst fan Mees van Rijswijk. De yllustraasje is fan Sietske Harkema.

Set fêst yn de aginda: 11 oktober is ‘de Kloof’ te sjen yn de Kas, by Explore the North.

 

‘Doktersbezoek’

zie je mij?

zie je mij niet?

ik zit naast je

tegenover je

en toch lijkt het alsof je recht door me heen kijkt

ik ben gewoon

van vlees

van bloed

maar het vlees zit op de verkeerde plek

en het bloed heeft de verkeerde waardes

mijn bloed is net zo rood

net zo goed

net zo gewoon

dit bloed mist alleen één Y-chromosoom

hoor je mij?

hoor je mij niet?

ik praat tegen je

je lijkt te luisteren

maar alles wat ik zeg gaat langs je heen

ik maak geluid

ik kan schreeuwen

keihard

maar wanneer ik brul klinkt er geen leeuw als Mufasa

ik klink als een pasgeboren kat

voel je mij?

voel je mij niet?

ik duw je

ik sla je in je gezicht

niet hard, alleen om je wakker te maken

maar je doet alsof ik de wind ben die langs je heen blaast

alsof mijn tranen uit de wolken komen en jij veilig bent onder je paraplu

ik heb de formulieren met de lege hokjes en de naakte lijntjes

en jij weigert je pen open te klikken

maar ik ben hier

je ziet mij

je hoort mij

en je lacht

alsof jij niet de macht hebt om mij te maken

alsof die niet in je zak zit

met een puntje vol opgedroogde inkt

waarmee jij in onleesbare krabbels mij de weg kan wijzen naar

datzelfde rode bloed

maar dan met waardes die Y-chromosomen overbodig maken

voor een volwaardige brul van Mufasa

————————————————-

Mees van Rijswijk

Mees van Rijswijk

Mees van Rijswijk

Mees (22) is schrijver, muzikant en zacht-activist. In hun teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Daardoor kan hij maatschappelijke thema’s op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Op dit moment zit hij in zijn laatste jaar van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en in zijn dromen staat hij over tien jaar op alle podia van Nederland de kunst van de eenvoud te beoefenen.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.