Portretten Friese dichters in Fries Museum

Publisearre op 19 januari 2015

Tijdens het Open Atelier in het Fries Museum worden van 27 januari t/m 22 februari 2015 een negental portretten getoond van Friese dichters gemaakt door kunstschilder Christiaan Kuitwaard. Gedurende de werkweek van 17 t/m 22 februari zal Christiaan in die zelfde ruimte dichters portretteren (iedere dag van 11.00 – 17.00) bezoekers zijn welkom. De ruimte is op de derde verdieping in het Fries Museum.

Portretten van Dichters / Dichters als stilleven is een project van Christiaan Kuitwaard waarbij Friese dichters geportretteerd worden. De dichters worden met geloken ogen weergegeven. De nadruk bij deze portretten ligt op het vastleggen van verschillende schaduwen op het gezicht. Immers als schaduwpartijen nauwkeurig worden weergegeven wordt de plasticiteit van het gezicht duidelijk. Als we naar een afbeelding van een gezicht kijken dwaalt onze blik meteen af naar de ogen en blijft daar hangen, dat probeert Christiaan hier te vermijden door de ogen niet te tonen. Zo zal de kijker de vormen van het gezicht beter bekijken. Een portret met geloken ogen past ook bij het veronderstelde introverte karakter van het dichterschap. De portretten zijn naar de waarneming gemaakt. Tijdens de werkweek van 17 t/m 22 februari zal Christiaan een aantal dichters in het Open Atelier portretteren. Ernst Bruinsma heeft de dichters geselecteerd.

Tot nu toe zijn de volgende dichters geportretteerd; Aggie van der Meer, Johan Veenstra, Jan Kleefstra, Elske Kampen, Eppie Dam, Baukje Wytsma en Wilco Berga.

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels