Oog in oog met oorlog

Publisearre op 12 maart 2023

HELP OKSANA BY IT REALISEARJEN FAN IN BYSÛNDERE EKSPOSYSJE! DONEARJE HJIR!

Van idee tot aan uitdagende tentoonstelling

Oksana Fedorak

Oksana Fedorak* woont in Leeuwarden en werkt als assistente bij Galerie De Roos van Tudor. Ze studeert voor Eventproducer aan het Friesland College en loopt stage in de studio van kunstenaar Ronald A. Westerhuis in Zwolle.

Voor haar hoofdexamen Eventproducer was ze van plan om een manifestatie-performance te organiseren met het thema ‘bullying’. Maar op 24 februari 2022 vond de Russische inval in Oekraïne plaats. Als Oekraïense is ze zo begaan met de oorlog dat en besluit om in plaats van de manifestatie een tentoonstelling te organiseren met de titel OOG IN OOG MET DE OORLOG.

Over het project

De expositie vindt eind mei 2023 in STUDIO RAW van Ronald Westerhuis in Zwolle plaats. Een onderdeel van de tentoonstelling is een lezing die wordt gegeven door de Oekraïense kunstenaar Mikhail Ray die samen met zijn vrouw 9 maanden woonde in de bezette Oekraïense havenstad Cherson. Zijn kunstwerken worden ook tentoongesteld in de expositie.

Bij de tentoonstelling worden kunstwerken van 20 Oekraïense kunstenaars gepresenteerd die eigen kunstoorlogsverhalen vertellen en die tot nu toe in Oekraïne verblijven. Op deze wijze is te zien dat kunst ook tijdens de oorlog bestaat, dat kunst niet stagneert. Kunst gaat door!

De ruimte waarin de tentoonstelling wordt ingericht, is bijzonder omdat hier het MH17 monument ontworpen en gemaakt is door Ronald Westerhuis. Door deze tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met Oekraïense hedendaagse kunst.

Over de crowdfundingcampagne

Om dit project te realiseren is Oksana Fedorak een crowdfundingcampagne gestart omdat ze geen subsidieaanvraag kan doen bij de gemeente of de fondsen. En daarvoor heeft zij onze steun nodig.

(Klik hier voor verdere info, of om te doneren)

Oksana: “De crowdfundingcampagne duurt 40 dagen en is de beste manier voor mij om geld in te zamelen voor de tentoonstelling. Er bestaat ook het risico dat als het doelbedrag niet bereikt wordt, dan het hele project geen doorgang kan vinden. Dus mijn hoop is op jullie, als donateurs, gevestigd om deze expositie met de bijzondere en unieke kunstwerken een verrijking en een belevenis is voor de bezoekers.

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Sommigen van jullie zullen eventueel kunnen denken: ‘Hoe kan mijn kleine bijdrage nou helpen? Wat het kan veranderen?’. Maar eigenlijk hulp van iedereen telt! Maakt niet uit hoe groot deze hulp is. Ik, jij, wij … kunnen samen enorm veel! Alle bijdragen groot of klein zijn belangrijk.

Ik had geen durf nodig om met dit project te beginnen, maar ik heb wel jullie steun nodig om succesvol af te maken waar ik aan begonnen ben.”

Alle opbrengsten van deze crowdfunding gaan naar:

· Verzendkosten van kunstwerken uit Oekraïne naar Nederland

· Afdrukkosten van digitale kunstwerken

· Verzekering van kunstwerken

· Inkoop/inhuur materialen (schermen, lijsten, ophangsystemen, geluidsapparatuur enz.)

· Marketingcampagne

———————————————————————————————————-

*Op 12 maart 2022 organisearre Oksana Fedorak in middei yn Neushoorn om jild yn te sammeljen foar Ukraïne. Arjan Hut skreau foar dy middei it gedicht Go fuck yourself russian warship.

 

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels