ONDERGRONDS: afscheid De Gloppe

Publisearre op 2 april 2015

NIELS LAHUIS – 

‘Dat vraag ik me zelf eigenlijk ook af’, antwoord organisator Bente Hout lachend op de vraag hoe het mogelijk is dat ONDERGRONDS elke keer (bekende) buitenlandse acts weet te strikken. Sinds de bandleden van Sväva begin 2014 besluiten om zelf concerten te organiseren, is het snel gegaan met het kleine initiatief. Oorspronkelijk begonnen als bescheiden feestje in de oefenruimte van Sväva, is ONDERGRONDS inmiddels uitgegroeid tot een bekend en populair concept. Underground indiebands vormen de line-up en de organisatie weet elke keer weer diverse (internationale) bands vast te leggen. Zo ook vanavond, met het Belgische Soviet Grass, Groningse Sprokkelhout en lokale debutant Aircraft.

 

De meeslepende nummers van Sprokkelhout zijn voor de liefhebber interessant, de rest staart ietwat verveelt naar zijn flesje bier.

 

Laatstgenoemde speelt in De Gloppe één van de allereerste try-outs. Logisch genoeg heeft Aircraft slechts een half uur aan materiaal te spelen maar in die dertig minuten maakt het een behoorlijke indruk. Sterke, lang uitgerekte bluesrock die gedeeltelijk te vergelijken is het met Noorse trio Motorpsycho. Voor een volgelopen zaal (vooral gevuld met eigen aanhang) laat de band, onder leiding van zanger/gitarist Dolf Kuiken, een nieuw, fris geluid horen. Gezien de tegenvallende lichting in de Kleine Prijs van Fryslân, is Aircraft wellicht een toekomstige next best thing binnen de Friese popscene. Goed, het viertal heeft tot die tijd nog genoeg te leren maar een uitstekend debuutoptreden heeft de band zeker geleverd.

Het contrast is groot met indieband Sprokkelhout. De vijfkoppige band moet het niet hebben van een stevige sound maar voorziet ONDERGRONDS van een kalm opbouwende sound. Een overgang die wel een beetje wennen is. Terwijl Aircraft en aanhang in het rookhok het optreden bespreken, proberen de Groningers het overgebleven publiek mee te krijgen. Deels lukt het. De meeslepende nummers van Sprokkelhout zijn voor de liefhebber interessant, de rest staart ietwat verveelt naar zijn flesje bier. Ondanks de kwaliteit van de strakke band weet het niet constant boeiend te blijven. Het Falco-achtige (Jeanny…) slotnummer draagt daar zeker niet aan bij.

Sprokkelhout weet helaas niet veel indruk te maken dus. De afsluiter van de avond weet dat al bij opkomst meteen wel te doen. Je moet wel een hele goeie gitarist wil je het lef hebben om met een opzichtige jas in de vorm van een Amerikaanse vlag het kleine podium op te lopen. Gelukkig heeft Soviet Grass zo’n gitarist. De Belgische band gooit met opzwepende, stevige bluesrock meteen een lading energie in ONDERGRONDS. Onder leiding van de hevig besnorde frontman knalt de band hard door De Gloppe. Stilstaan is geen optie. De vraag is nu welk (Fries) festival Soviet Grass een kans gaat geven. Want zet deze band op een zonnige middag op je podium en je hebt garant succes. Succes dat wederom sterk toe te kennen is aan een geslaagd editie van ONDERGRONDS.

In ieder geval voor de laatste keer in De Gloppe. Het muziekcafé maakte gistermiddag via de eigen social media bekend dat het pand verkocht is en De Gloppe definitief haar deuren sluit. Een abrupt einde voor een markante plek in het Leeuwarder uitgaansleven. Na het eerdere wegvallen van Rock It, Noa en Fire lijkt het eerder een kwestie van tijd wanneer de volgende zal volgen, in plaats van dat een andere gelegenheid haar deuren opent.

 

De volgende editie van ONDERGRONDS vindt plaats op dinsdag 12 mei, met de Chinese band Wang Wen, The Afterveins en Icky Pack als line-up. Over de (nieuwe) locatie wordt op een later moment meer informatie gegeven.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels

  • Kategory: Literatuer,Resinsje

    SJOERD BOTTEMA -   Jacob Nauta syn beppe is mâl mei har hinnen. Se praat dermei. ‘Kwòòòk-hoe-wiiie-it-meiiii-jim-kwòòòk-kwòòòk-ha-jim-ekaaaaien-ein-kwòòòk?’ En hoewol’t de hinnen allinne mar ‘kwòòòk?’ weromsizze, [...]

  • Kategory: Muzyk,Ynterview

    MARITA DE JONG - ‘Under de tsjinjende laach sitte in protte oare dingen’    In tsjinjend fak. Sa omskriuwt komponist en musikus Cees Bijlstra (56) [...]

  • Kategory: Literatuer,Resinsje

    ERNST BRUINSMA - Yn 1990 ferskynde de roman Possession fan de Britse skriuwster A.S. Byatt. Datselde jier waard it boek bekroand mei de prestigieuze Bookerprize [...]