‘Moanne Live’ mei Kening fan ‘e Greide

Op dinsdag 15 september in De kanselarij te Leeuwarden de schrijvers Johan van de Gronden, Kees Kooman en Albert Beintema te gast bij Kening fan ’e Greide in samenwerking met de Moanne.

Dat Kening fan ’e Greide inmiddels meer is dan een regionaal initiatief, bewijzen wel de boeken waarin ‘we’ genoemd worden. En wát voor boeken! Tijd voor een heus boekenprogramma. De start van een nieuw seizoen met Kening fan ’e Greide-bijeenkomsten begint dan ook met een inspirerende avond in samenwerking met het Friese cultuurmagazine de Moanne. Te gast zijn Johan van de Gronden, Kees Kooman en Albert Beintema; auteurs/denkers die ieder onlangs een boek uitbrachten over de thematiek van Kening fan ’e Greide. Daarnaast nieuw werk van dichters Elmar Kuiper en Sytse Jansma, begeleid door saxofonist Hans Wijnbergen.

Aanvang 20.00 uur, entree gratis
Datum: dinsdag 15 september 2015
Tijd: 20:00 tot 22:30
Locatie: Kanselarij Leeuwarden (voormalig Verzetsmuseum), Turfmarkt 11, 8911 KS Leeuwarden
Meer info: www.keningfanegreide.nl

 

Johan van de Gronden – Wijsgeer in het wild
We mogen wel zeggen dat Johan van de Gronden ambassadeur is van Kening fan ’e Greide. En daar zijn we hartstikke trots op. De filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds bracht onlangs een boek uit: Wijsgeer in het wild – Essays over mens en natuur. Van de Gronden verkent in zijn schrijven het schemergebied tussen wijsbegeerte en natuurbescherming. Een tocht langs heilige bergen en eeuwenoude natuurgebieden in China, tot aan het weidelandschap in Fryslân. In tien essays schrijft Van de Gronden onder meer over de nieuwe hang naar wildernis, de grutto als kanarie in de kolenmijn van de intensieve melkveehouderij, en de relatie tussen taalvariatie en biodiversiteit. In VPRO’s Boeken gaf hij een mooie toelichting op zijn visie, mét een loepzuivere gruttoclimax.

 

Kees Kooman – Boerenbloed
In Boerenbloed beschrijft Kees Kooman de levens van een aantal agrarische families in het ‘melk-eldorado’ rond het Friese dorpje Ee, zijn woonplaats. De boeren hebben met hard werken hun fortuin verdiend, maar staan nu op een kruispunt. Welke weg slaan ze in: die van meer, meer, meer met alle milieuproblemen van dien. Of zijn er voor boeren ook andere wegen te bewandelen. In het boek eveneens een pleidooi voor een meer natuurinclusieve landbouwvariant, uit naam van Kening fan ’e Greide.

 

Albert Beintema – De grutto
“Als er één vogelsoort is die het verdient gepromoveerd te worden tot nationale vogel, is dat de grutto wel”, aldus Albert Beintema in zijn vogelmonografie De Grutto. En toeval of niet, op de dag van verschijning schreef Trouw een verkiezing uit voor ‘de Vogel des vaderlands’. Ruim een week later won de grutto met ruime voorsprong van de – eveneens prachtige – lepelaar, bruine kiekendief, rotgans en kauw. Het moet voor Beintema een kroon op zijn koningswerk zijn. En een bevestiging dat wij Nederlanders om de grutto geven. Maar dat het niet goed gaat met de grutto, baart hem zorgen. Het is aan ons, zo stelt Beintema, om te beslissen of wij de grutto willen behouden. Hij heeft zijn keuze in elk geval al gemaakt. Al was het alleen maar omdat er niets mooiers is dan een groepje baltsende grutto’s die boven een bloemrijke weide achter elkaar aan jakkeren.

 

Sytse Jansma – as nomaden yn tinten teplak / als nomaden in tenten terecht
Sytse Jansma (1980) is dichter, filmmaker en docent. In 2008 debuteerde hij met de bundel ‘wa’t tate seit moat ek whisky sizze’. In ‘as nomaden yn tinten teplak – als nomaden in tenten terecht‘ verkent Jansma de grens tussen het leven en de poëzie. Het sturende karakter van taal wordt blootgelegd. Het is poëzie die over grenzen wil gaan en nieuwe werelden wil ontmoeten. Gedichten die als nomaden willen rondzwerven.

 

Elmar Kuiper
Elmar Kuiper (1969) is dichter, filmmaker, beeldend kunstenaar, performer en schrijft toneelstukken. Zijn tweede Nederlandstalige bundel – verschijnt begin volgend jaar bij Atlas Contact. Er verscheen ook een tweetalige bundel onder de naam: Roep de rottweiler op! / Rop de rotweiler op!. Zowel Kuipers Friese als Nederlandstalige poëzie werd genommineerd voor het beste debuut, respectievelijk voor de Fedde Schurerpriis (2005) en de Cees Buddingh’prijs (2010).

 

Rob Buiter / Vera de Backker – Zeg kleine grutto … wat zoek jij toch?
Niet aanwezig, maar toch willen we hem graag noemen: Rob Buiter, onze vaste blogger over de reis die gezenderde grutto’s afleggen, heeft een fantastisch mooi prentenboek gemaakt. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Samen met Vera de Backker. In het vrolijke boek gaan drie gruttokuikens op zoek naar insecten. En dat valt niet mee! Maar eindelijk ontdekken ze een rijke bloemenweide. Kleuters leren onze ‘weidekoning’ kennen in een spannend verhaal met leuke weetjes én een meezingliedje.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.