Melodie: Gedichten van Couperus

ARJAN HUT – 

Zondag, in de Pier Pandertempel in de Prinsentuin, presenteerde Jankobus Seunnenga zijn nieuwe album Melodie: Gedichten van Couperus. Zittend aan de marmeren voeten van Alba bracht hij bijna de volledige cd ten gehore. Ondertussen stroomde het kleine, ronde onderkomen op de heuveltop vol met nieuwsgierige toehoorders. Voor Seunnenga is het op muziek zetten van gedichten een vertrouwde onderneming. Een jaar of drie geleden nam hij al ‘Uit Angst voor de Holheid’ op, met muzikale bewerkingen van verschillende Nederlandstalige dichters uit Fryslân.

Nu exclusief Louis Couperus. Die reisde ruim honderd jaar geleden naar Rome en ontmoette daar Pier Pander. De sonnettenreeks Alba, geschreven in 1903, is een getuigenis van de vriendschap tussen beide kunstenaars en vormt het hart  van het album ‘Melodie’.

Seunnenga houdt de aankleding uitermate sober. Hij begeleidt zichzelf op gitaar, zo nu en dan duikt Theo Koster op met subtiele orgeltonen. De statige gevoeligheid in de melodieën verschilt niet veel van de gedragen momenten op ‘Uit Angst’. Het verschil zit hem in de toon. Deze artiest hinkt graag tussen een lach en een traan, maar hier geen grappen en grollen (hoewel ‘Nachtbloesems I’ in de tempel voor het nodige gegiechel zorgde) en dan slaat zowaar de eenvormigheid toe. De poëzie is gevoelig, speels en magisch, het negentiende-eeuwse Nederlands rijk en soepel. Maar in de gezongen versies hobbelen de ritmes slaperig voort en de accenten vallen soms erg knullig, waardoor gedichten aan contour verliezen. Een prettige uitzondering is ‘Alba II – Gedachte’, dat neigt naar psychedelische sixties-pop à la Syd Barrett.

Het Louis Couperus Genootschap en het Historisch Centrum Leeuwarden ondersteunen dit project met enthousiasme. Toch terecht, want, enkele kanttekeningen daargelaten, Seunnenga bevrijdt beelden uit hun verschoten archieven en geeft nieuwe adem aan een klassieke stem. Wat mij het meest dwars zit, is dat Seunnenga zijn eigen unieke stem deze keer te bescheiden op de achtergrond blijft.

Melodie: Gedichten van Couperus, Jankobus Seunnenga, eigen beheer, 10 euro.

 

 

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.