Lezing ‘Kaspar Hauser en Helen Keller’ door Remco Ekkers

Publisearre op 11 september 2015

Op zaterdag 19 september a.s. zal de dichter en letterkundige Remco Ekkers in het kader van de Hauser-tentoonstelling de lezing ‘Kaspar en Helen’ houden. Het programma begint om 14.00 uur in het gebouw van Tresoar aan de Boterhoek 1 te Leeuwarden.

In de lezing over Kaspar Hauser en Helen Keller gaat de spreker in op de onmacht en macht je te uiten. Woorden brengen ideeën voort. Als je je niet kunt uiten, ben je gevangen in je hoofd en dat kan gemakkelijk tot agressie leiden.

‘Ik voelde aan de jurk van mijn moeder dat ze uitging’, schreef de doofstom-blinde Helen Keller, jaren nadat ze door Ann Sullivan bevrijd was uit het donkere hol van de taalloosheid. Kaspar werd lang opgesloten in een kleine ruimte. Wat deed dat met zijn geestelijke ontwikkeling?

 

Hij wist niet dat hij ergens was

wel waren zijn ogen open

zag hij om zich heen een bewegen

van mensen en geschitter van feest

maar voor hem was het leeg.

Hij luisterde naar een stem

terwijl men danste en dronk

en praatte met wie daar waren.

Of iemand nu kwam en de deur

bewoog, wie kuste of streelde

hij wist niet dat hij ergens was

wel waren zijn ogen open.

 

Er is tijd en ruimte in het middag-programma om de expositie in de leeszaal van Tresoar te bekijken, waar ook het boek Hauser (Wereldbibliotheek) en gedichtenbundels en publicaties over het thema Hauser te bekijken en te koop zijn.

 

 

Tentoonstelling ‘Hauser’. Tresoar Leeuwarden, Boterhoek 1, Leeuwarden. Vanaf zaterdag 29 augustus tot en met zaterdag 03 oktober. Toegang: gratis.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels

  • Kategory: Live

    De twadde Moanne Live fan dit jier wurdt holden op woansdei 7 maaie yn gearwurking mei de Fryske ôfdieling fan de Orde van den Prince. Dit [...]

  • Kategory: Live

    Folle bak justerjûn op de twadde Moanne Live fan 2014 yn gearwurking mei de Fryske ôfdieling fan de Orde van den Prince mei as boeiende gast prof. [...]

  • Kategory: Live

    Yn de muzykkoepel tsjinoer De Koperen Tuin yn de Prinsetún fan Ljouwert presintearren de Moanne en Tresoar tidens it UITfestival Ljouwert Fryslâns meast bysûndere dichters: Sannemaj Betten, Elmar Kuiper, Jan Ketelaar, [...]