Lake Woozoo wint Friese Popprijs, Bernlefpriis foar Aaipop

Publisearre op 9 januari 2023

Dit jaar gaat de Friese Popprijs naar Lake Woozoo. Tijdens een goedbezochte, feestelijke
avond in Neushoorn werden naast de Friese Popprijs nog 5 popprijzen uitgereikt: de Talent
Award, de Bernlef Priis, Video van het Jaar, Song van het Jaar en de Publieksprijs. Daarnaast
waren optredens van SSTO, GivenSKI en Huub Prins. Voorafgaande aan de uitreiking van
Friese PopAwards werd het Friese popjaar geopende met de allereerste ‘Grote Friese Muziek
Borrel’. De avond werd feestelijk afgesloten door de DJ’s van ALARM.

Friese Popprijs winnaar Lake Woozoo heeft het afgelopen jaar veel Friese muziekprojecten opgenomen en ondersteund vanuit hun studio’s in Leeuwarden. Daarnaast begeleidt Lake Woozoo veel Friese acts op het gebied van o.a. songwriting en producing. Hun studio in Leeuwarden is een soort huiskamer voor Friese artiesten. Daarmee is Lake Woozoo een onmisbare schakel geworden in de Friese muziekscene, met name op het gebied van producing, talentontwikkeling en begeleiding. Andere genomineerden waren Arnold de Boer (ZEA), het festival Madnes op Ameland en de Bildtse singer-songwriter Faske.

De Bernlef Priis is de Friese provinciale muziekprijs voor artiesten en organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan de Friese muziekcultuur. Deze gaat dit jaar naar festival Aaipop. Het festival heeft al 35 jaar een focus op Friestalige muziek, is wars van hypes en trends en is een van de langst lopende festivals van Friesland. Naar eigen zeggen ‘het grootste Friestalige festival ter wereld’. Het festival neemt daardoor een unieke positie in in het (Friese) festival landschap. Andere namen op de shortlist waren Baldrs Draumar, De gebroeders Kleefstra en Nynke Laverman.

De uitreiking van de Publieksprijs leverde een noviteit op: voor het eerst in de geschiedenis van de Friese Popawards werden er niet één, maar twee publieksprijzen uitgedeeld. Ruim 500 muziekliefhebbers spraken zich uit en dit resulteerde in een gelijkspel tussen festival Beachrockers en Hardcore Vrijdag. Daarom kon Friesland Pop niet anders dan twee winnaars aanwijzen en de aan beide organisaties een prijs uitreiken. Naast deze twee winnaars waren ook rapper Joost genomineerd met zijn album ‘Fryslân’, Het Clubhuis van Welcome To The Village en rapper en tik tok ster Raptiel.

Esther de Jong. Foto: Marleen Annema

De Talent Award ging naar de DJ Carmen Lisa. Ze draaide het afgelopen jaar al op grote festivals als Loveland en het Amsterdam Dance Event, de meest invloedrijke bijeenkomst voor wereldwijde elektronische muziek en haar industrie. Daarnaast weet de jonge Friezin zich staande te houden in een wereld die door mannen gedomineerd wordt. Ook genomineerd waren Rowan Veltman, GivenSKI, SSTO en Jet Timmerman.

De award voor de Song van het Jaar 2022, georganiseerd i.s.m. 3voor12/Friesland en gekozen door het publiek (ruim 700 stemmen) én een vakjury, ging naar Joost voor het nummer Fryslân Bop. Jan Martien Dekker mocht de award voor de beste video in ontvangst nemen voor de video bij het nummer ‘Nachtjapon’ van Esther de Jong. Naast Dekker waren ook Jelle van Gosliga voor de video van ‘How The War Began’ van Seewolf, Heleen Haijtema voor ‘Niemandsland’ van Marrit Jellema, RIZA x BWVisuals Production voor ‘Take My Picture’ van Ginge en De Hûnekop voor de video van ‘Wy Kam Fram Fryslân’.

Sinds 1996 reikt Friesland Pop de Friese Popprijs uit aan degene die jaarlijks het meeste heeft
betekend voor de Friese popcultuur. De awards dienen als erkenning en als een stimulans voor
Friese artiesten en organisatoren die creatief gezien hun nek hebben durven uitsteken het
voorgaande jaar. De Friese PopAwards 2022 kwam tot stand door medewerking van partners
Provincie Fryslan, Platform Popcultuur Fryslân, Neushoorn, Academie voor Popcultuur, D’Drive, New
Noardic Wave, en 3VOOR12/Friesland.

Kategory
Tags

Gjin tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels