Friese Dichters voor Russische Dichters

Publisearre op 9 mei 2024

Zondagmiddag 26 mei lezen Friese dichters gedichten voor van de Russische dichters Artjom Kamardin (33) en Jegor Sjtovba (23). Beide dichters zijn gevangengenomen, omdat ze zich hebben uitgesproken tegen de oorlog met Oekraïne. Hun gedichten zijn naar het Nederlands vertaald.

Een aantal Friese dichters is speciaal voor deze dappere collega’s aan het dichten geslagen. Ook die gedichten worden voorgelezen in de Basuin. Aansluitend gaan de Russische vrouwen Lana en Victoria ons helpen om begeleidende brieven te schrijven voor bij de gedichten, die vervolgens opgestuurd worden naar de gevangenis in Rusland waar Artjom Kamardin en Jegor Sjtovba verblijven. Het doel is dat er een correspondentie tussen de Nederlandse en de Russische dichters ontstaat. Het sturen van poëzie zal deze gevangen dichters echt helpen: het gevoel dat andere dichters solidair met hen zijn is belangrijk en geeft moed. Verder zorgt post uit het buitenland ervoor dat ze minder worden mishandeld.

Dichters voor Dichters, 26 mei om 14.00 uur, Café De Basuin in Leeuwarden

Mear ynfo:

www.amnesty.org/en/latest/news/2022/09/russia-activist-allegedly-beaten-and-raped-for-reciting-anti-war-poem-online

www.demorgen.be/snelnieuws/als-poezie-een-misdaad-wordt-twee-russen-krijgen-fikse-celstraffen-vanwege-oorlogsgedichten~b5e75576

 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels