Bert Brandsma op reis met jazzlegende Chris Barber

ARJAN HUT – 

Op je 84e nog maar eens op tournee gaan, het is niet veel muzikanten gegeven. Chris Barber, de Britse bandleider en trombonist, timmert al 65 jaar aan de weg en is nog lang niet uitgespeeld. Hij richtte zijn eerste band al in 1949 op en brengt nu samen met de Friese saxofonist Bert Brandsma het album Highlights uit. Het is een album vol met opnames uit de carrière van deze twee grote namen uit de jazz. Sommige opnames komen uit de studio, andere van het podium, waardoor je ze nu en dan een zaal vol mensen hoort, meestal Duitse liefhebbers (Essen, Lahnstein, Bühl) en soms Nederlandse (een privéfeest in Heumen, of een jazz garden party in Baarn).

De oudste opnames dateren van net voor de millenniumwisseling, de meest recente zijn van afgelopen zomer. De selectie trapt af met een versie van ‘Fats Waller’s Wild dat blues’ (sommige bronnen melden Clarence Williams als co-auteur) uitgevoerd door de Chris Barber Six Piece Band, met Brandsma (tegenwoordig inwoner van Berlijn) op klarinet. Na deze fijne binnenkomer uit de roaring twenties, neemt Barber de microfoon ter hand en zingt ‘Prescious Lord Take My Hand’, een gospel met wortels in de jaren veertig (van de negentiende eeuw!) en – naar het schijnt – het favoriete lied van Dr. Marten Luther King. Het is vooral het album van Brandsma, die met verschillende formaties te horen is en Barber is in feite ‘maar’ één van de vele muzikale vrienden die voorbijkomen, maar wel een voorname, invloedrijke en legendarische. En bovendien eentje waarbij zelfs de Rolling Stones als een stelletje snotneuzen afsteken. Leuk trouwens om ook de naam van Lielian Tan te zien, zij drumt op de door Brandsma gepende tracks ‘Happy Dance’ en ‘Summernight Fiësta’ – ik ken haar vooral van haar werk met Sido Martens.

Highlights is zo een feest vol klassiekers: ‘Ice Cream’ (‘you scream’), ‘Goin’ Home’ (even heel anders dan de bekende Woodstock-versie van Ten Years After) of ‘Merry-Go-Round’, een van de vier stukken van Duke Ellington op de cd. Gospel, swing, New Orleans, het is verbluffend om te horen hoe levendig en actueel deze beproefde stijlen ook in 2015 klinken.

 

Bert Brandsma with Chris Barber ‘Highlights’ Cd, eigen beheer.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.