A Most Wanted Man

Publisearre op 10 september 2014

NIELS LAHUIS –

De laatste jaren kan er meer gesproken worden van de regisseur Anton Corbijn, dan de popfotograaf. Hoewel sommigen misschien de keuze van Corbijn betreuren, heeft het al wel een tweetal schitterende films opgeleverd. Zo maakte de 59-jarige filmmaker de briljante biopic Control, over het tragische leven van Joy Division zanger Ian Curtis, en regisseerde hij een sterke George Clooney in de misdaadfilm The American. Ook na deze films bleef Corbijn zich richten op het witte doek; ditmaal met de verfilming van A Most Wanted Man, gebaseerd op de gelijknamige spionagethriller van John le Carré uit 2008.

De film, die zich afspeelt in de Duitse stad Hamburg, focust zich voornamelijk op het karakter Günter Bachmann, een rol van Philip Seymour Hoffman. A Most Wanted Man is de laatste film waarin de briljante acteur een hoofdrol speelde, voordat hij eerder dit jaar overleed aan de gevolgen van een overdosis cocaïne en heroïne. Aan zijn uiterlijk is te zien dat het rond de opnames al niet goed ging. De acteur loopt ietwat opgeblazen en pafferig door het beeld. Ook zijn stem lijkt meer te kraken dan ooit tevoren, maar beide aspecten voegen juist wat toe aan zijn vertolking van Bachmann. De laatste film van Hoffman laat de acteur weer op zijn best zien.

De sombere, depressieve kant van Bachmann wordt door Corbijn uitstekend verfilmd. Verwacht van A Most Wanted Man geen spectaculaire actie maar juist een heel secuur opgebouwd verhaal.

Günter Bachmann is de chef van een kleine, geheime antiterreureenheid die te maken krijgt met een potentieel gevaar in de vorm van de Russische moslim Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin). Wanneer Karpov gesignaleerd wordt in Hamburg, probeert de eenheid de door zijn verleden getraumatiseerde Rus te gebruiken bij een grotere operatie. Vlekkeloos verloopt het echter niet. Karpov wordt geholpen door de jonge advocate Annabel Richter, een rol van Rachel McAdams (The Notebook, Sherlock Holmes) en de bankier Tommy Brue (Willem Dafoe). Een sterke cast, ook aangevuld met Robin Wright en Daniel Brühl, maar allen acteren ze in de schaduw van Hoffman. Dat heeft overigens niks te maken met het overlijden van de acteur en diens laatste film. Hoffman zet zijn personage simpelweg het sterkst neer. Goed, je moet even wennen aan het Duitse accent van de acteur, maar de kleinste details in zijn spel maken het verschil.

De sombere, depressieve kant van Bachmann wordt door Corbijn uitstekend verfilmd. Verwacht van A Most Wanted Man geen spectaculaire actie maar juist een heel secuur opgebouwd verhaal. In de twee uur durende film werkt Corbijn langzaam maar zeker naar een onvoorspelbaar hoogtepunt. Hij houdt je aandacht er al die tijd volledig bij. Alleen al door de schitterende manier waarop Hamburg op film wordt vastgelegd. De duistere kant van de stad voegt precies de juiste hoeveelheid toe aan de film. Philip Seymour Hoffman regelt de rest. Met A Most Wanted Man gunt Anton Corbijn de tragisch overleden acteur een meer dan waardig afscheid.


A Most Wanted Man is de komende week te zien bij Slieker Film in Leeuwarden.  

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels