Simmerdeis komt op 23 t/m 25 juni met duurzaam programma met oog voor de toekomst

Publisearre op 13 juni 2023

Duurzaamheid gaat niet alleen over groen: het milieu, maar vooral ook over sociale cohesie in de samenleving. Simmerdeis initieert met het festival ontmoetingen en zorgt voor verbinding tussen bezoekers. Het resultaat is een beter begrip voor elkaar. Hoe beter je je buren kent en hoe meer je ze respecteert, hoe duurzamer we met elkaar kunnen samenleven.

Programmaonderdelen die verbinding centraal stellen

Grondproeven, Simmerdeis

Grondproeven, Simmerdeis

Met de voorstelling ‘Bankcontact’ van Compagnie Krak gaat Simmerdeis verbinding met het publiek aan. Vrijwilligers uit Smallingerland nodigen toevallige voorbijgangers uit om samen met hen een bankje te bouwen en erop te zitten. Er ontstaat een gesprek. Ze luisteren, ze geven aandacht en zijn aanwezig, later komen zij samen op het festivalterrein.
Textiel vormgeefster en theatermaker Mariken Biegman droomt ervan om met haar ‘droomdeken’ mensen met elkaar te verbinden. ‘Een manier om dat te doen, is om mensen samen iets te laten maken en elkaar te ontmoeten. Dit doet zij op Simmerdeis met de interactieve installatie ‘Het Haak In Café’, waarbij festivalbezoekers samen een grote droomdeken gemaakt uit gehaakte bloemen maken en onderling hun dromen uitwisselen.

Simmerdeis staat open voor haar omgeving

Haak In Café, Simmerdeis

Simmerdeis streeft er als festival naar om zo duurzaam mogelijk te zijn, zowel in organisatie als in programmering. Nieuw dit jaar is het gebruik van gerecyclede ecomunten. Het hergebruik van materialen wordt doorgevoerd in de aankleding van het algehele terrein en specifiek in De Tuin Der zintuigen. Tijdens het festival kunnen kinderen met gerecycled hout hun eigen Sjimmie (de koe) bouwen.

Sjef Torrie, Simmerdeis

De beeldende dansvoorstelling ‘Life is short. Buy that dress.’, brengt wegwerpkleding en overconsumptie onder de aandacht. Een verhaal over de hang naar schoonheid, gezien en verteld door de weggegooide kleren van deze wereld. In het kinderprogramma is Sjef Torrie opgenomen. Tijdens zijn workshop ‘Gezond snoep maken’ laat hij kinderen verantwoord vegan snoep voelen en proeven. Dit vegansnoeppakket is helemaal zonder kunstmatige toevoegingen en E-nummers.

De voorstelling ‘Grondproeven’, dat tevens een geënsceneerd debat is, van Titia Bouwmeester/ Stichting 5ekwartier en Karavaan festival belicht de consequenties van de Europese Green Deal. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet in 2030 een kwart van de landbouwgrond biologisch zijn. Dat betekent dat akkerbouwers en consumenten moeten kiezen: doorgaan of omschakelen van gangbaar naar biologisch. Maar wanneer schakel je om?

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels